NPO Radio 2 Soul & Jazz

Soul & Jazz op de zomerfestivals: wat hebben we gemist en wat viel er op?

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Soul & Jazz op de zomerfestivals: wat hebben we gemist en wat viel er op?

De koffers zijn uitgepakt, de tentjes staan weer in de kast, de hittegolf komt langzaam ten einde. Dat betekent een nieuw mediaseizoen, en dus ook een nieuwe serie van Makkinga Meets!

Andrew Makkinga sprak de afgelopen tijd weer met allerlei talent uit de soul- & jazz-hoeken; grote retours, carrière-overzichten en nieuwe namen komen voorbij in de gloednieuwe reeks. Maar voordat je vanaf volgende week weer naar nieuwe afleveringen van Makkinga Meets kan luisteren, zetten we even op een rij wat de podcast deze zomer voor je in petto had.

NPO Soul & Jazz bracht de afgelopen weken onder de noemer Makkinga Moves uitgebreid verslag uit van North Sea Jazz en Into The Great Wide Open, twee van de zomerfestivals gespecialiseerd in soul & jazz die na lange tijd dit jaar weer hun teurgkeereditie beleefden. North Sea Jazz-programmeur Jan-Willem Luyken is in ieder geval al blij dat iedereen er weer staat, na jaren hectiek en organisatie. Hij prijst de scherpte van neo-soulicoon Erykah Badu en noemt gitarist Eric Gales als “een van zijn hoogtepunten in al zijn jaren North Sea”.

Lianne La Havas over haar meest persoonlijke plaat tot nu toe

Een van de publiekslievelingen op de NSJ line-up is indie-soulmuzikanten Lianne La Havas. Ook zij maakte op het Ahoy-podium haar langverwachte live-terugkeer met een intieme, zelf geproduceerde plaat op zak na haar indrukwekkende debuut Is Your Love Big Enough? (2012) en de grote doorbraak Blood (2015). Kersvers NTR-presentator Samantha Coleridge vraagt de Britse naar haar meest recente, zelfgetitelde album. “Ik besloot dit album zelf te produceren, want juist voor dit project zou niemand kunnen oppakken en vertalen wat er in mij omging, behalve ikzelf. Ik werkte alleen met mensen die ik kon vertrouwen, en met wie ik een sterke band heb. Ik had de garantie nodig dat een nauwe kring in intieme setting zou begrijpen wat ik nodig had.” Ook onthult La Havas dat ze na het maken van een album over een break-up weer veel kan lachen, en dat we op haar nieuwe muziek in de toekomst weer meer kunnen dansen.

Het advies dat Lianne met de kennis van nu aan haar tien jaar jongere zelf zou meegeven? “Drink meer water, ga eerder naar bed en mis al die mooie ervaringen die op je pad komen niet.” Wat Lianne La Havas nog meer onthult over haar leven en haar muziek, hoor je in de driedelige reeks van Makkinga Moves over North Sea Jazz 2022. Daarin komen onder andere ook Herbie Hancock, Lady Blackbird en Gary Bartz voorbij.

Makkinga Moves: Back to North Sea Jazz #1 - Makkinga Moves

Makkinga Moves: Back to North Sea Jazz #2 - Makkinga Moves

Makkinga Moves: Back to North Sea Jazz #3 - Makkinga Moves

Het talent van de toekomst: Mychelle

De hekkensluiter van de zomer voor veel festivalbezoekers is Into The Great Wide Open, het festival dat neerstrijkt midden in de Vlielandse natuur en een line-up voor de avontuurlijke, bovengemiddeld geïnteresseerde muziekliefhebber neerzet. Zo ook in de soul- en jazz-hoeken! Programmeur Maria Sanchez gidst ons eerst door haar favorieten op het affiche, waarna het talent van de toekomst aan bod komt. Zo ook Mychelle, die al op haar tiende begon met het maken en schrijven van muziek, door acteur Idris Elba werd ontdekt en intussen al vergelijkingen met Lianne La Havas, Arlo Parks en Michael Kiwanuka op haar naam heeft staan.

“De laatste maanden heb ik een enorme groei doorgemaakt. Veel van mijn vrienden en familie zeggen dat ik er deze dagen op het podium veel zelfverzekerder bij sta. Ik ben begonnen als straatmuzikant onder bruggen en in Londense metrostations. Dat heeft me al een heel eind op weg geholpen. Maar interactie vanaf een podium met een groter publiek is iets waar ik nog lerende in ben.” En nu stond Mychelle daar, op de zondagochtend van Into The Great Wide Open, het Nederlandse publiek succesvol te betoveren in het Vlielandse bos. De toekomst ligt open voor haar, en de grote podia lonken al.

Voor het hele verhaal van Mychelle, en gesprekken met Yung Dada, The Cavemen. en Maria Sanchez, beluister de hele aflevering van Into The Great Wide Open van Makkinga Moves.

Luister hieronder:

Makkinga Moves: Into the Great Wide Open - Makkinga Moves

Meer soul en jazz

Luister voor meer soul, jazz, funk en disco elke zaterdag naar de NPO Radio 2 Soul Night van 18.00 tot 06.00 uur en het themakanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz

Ster advertentie
Ster advertentie