Nieuws
BNNVARA

Helmond hangt vol was tijdens de wereldrecordpoging Langste Waslijn met Sokken

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Helmond hangt vol was tijdens de wereldrecordpoging Langste Waslijn met Sokken

Het is geen uitgebreide 1 aprilgrap, Heldmond gaat dit weekend écht meedoen aan de wereldrecordpoging Langste Waslijn met Sokken! In Jan-Willem Start Op vertelt initiatiefnemer Tahné Kleijn hoe heel Helmond vol met sokken moet komen te hangen.

In Helmond is er aan ambitie geen gebrek. Het huidige record is 6 kilometer, maar dit willen ze verbreken met een nieuwe waslijn vol sokken van maar liefst 8 kilometer. Daar zijn zo’n 100.000 sokken voor nodig. Tahné is blij om van al die sokken af te zijn dit weekend: “Die liggen al een jaar te stinken op mijn werkplek!”

Er zijn een stuk of 150 vrijwilligers die meedoen aan de wereldrecordpoging. Om het ophangen van sokken leuk te houden gaan de vrijwilligers in teamverband kleine wedstrijdjes houden. Jan-Willem kon zich nog herinneren dat er een tijd geleden al een afspraak stond voor dit interview. Dat kon helaas niet doorgaan omdat de wereldrecordpoging was uitgesteld vanwege corona. Jeroen twijfelde nog of het geen 1 aprilgrap is, maar Tahné bevestigT: “Zondag is het toch echt te zien bij ons in Helmond.”

Sokken tellen

Volgens Tahné is de grootste uitdaging het jurylid van het Guinness Book of Records overtuigen dat ze het wereldrecord echt verbroken hebben. Er mag niet meer dan één centimeter tussen iedere sok zitten. Om ervoor te zorgen dat Helmond niet verhinderd wordt door alle sokken, gaan ze de waslijn cirkelen.

Jan-Willem vraagt zich wel af hoe het jurylid van de Guinness Book of Records kan controleren of het wereldrecord daadwerkelijk behaald is. “Het gaat om de afstand, niet het aantal sokken. We moeten zelf iemand aanleveren die de sokken gaat tellen en de jury kijkt hoe die dat doet. Daarnaast moeten we een officiële landmeter hebben die alles opmeet”, vertelt Tahné. Het jurylid dat aanwezig zal zijn is Duits, dus ze verwacht dat de jury onpartijdig zal zijn.

Ook voor het goede doel

Zaterdag om 12:00 wordt de eerste sok gehangen iedereen is welkom om te komen kijken of ook mee te helpen. Naast een wereldrecordpoging is het ook een evenement waar geld opgehaald wordt voor kinderen in Helmond die onder de armoedegrens leven. Met dit geld willen ze deze kinderen de dag van hun leven geven, en ook de Oekraïense kinderen die in Helmond zijn mogen hieraan meedoen. “De nieuwe sokken die we op de lijn hebben hangen gaan allemaal naar Oekraïne.”

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie