Nieuws
BNNVARA

De wereld achter extreme schoonmaak: 'Je neemt niet alleen het vuil op, maar ook de emoties van mensen'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. De wereld achter extreme schoonmaak: 'Je neemt niet alleen het vuil op, maar ook de emoties van mensen'

Poep, bloed, of honderden kilo’s rottende kip opruimen: niets is te gek voor Tuğrul Çirakoğlu. Normale schoonmakers vallen in dit soort situaties zelf naast het vuil flauw, maar Tuğrul heeft hier met zijn schoonmaakbedrijf Frisse Kater zijn specialiteit van gemaakt. In Spijkers met Koppen vertelt hij over de verborgen wereld achter extreem schoonmaakwerk.

Waar Tuğrul tegenwoordig in de meest bizarre situaties terechtkomt, was het idee van zijn bedrijf eerst nog heel onschuldig. Hij ruimde de boel op na huisfeestjes en bracht een fris ontbijt. Een frisse kater dus. Als snel kwam Tuğrul erachter dat die feestjes helemaal niet zo onschuldig waren: "Ik had regelmatig het idee dat de ketchup eigenlijk gewoon bloed was. Daar had ik alleen nooit bewijs voor. Totdat ik ergens was waar een man uit de kelder kwam gelopen terwijl een van zijn oogballen er half uit hing."

Een extreme tak van schoonmaken

Tuğrul was benieuwd of het opruimen van bloed niet gevaarlijk kon zijn en ging op onderzoek uit op het internet. Uiteindelijk stuitte hij op Crime Scene Cleaning, een industrie die heel groot is in de Verenigde Staten. Met zijn bedrijf richtte hij zich als een van de weinigen in Nederland op deze extreme tak van schoonmaken. "Wij komen in beeld na bijvoorbeeld een zelfdoding, of als iemand al wekenlang dood in huis ligt, maar ook als een huis al tien of twintig jaar niet schoongemaakt is."

Inmiddels zijn er nog maar weinig dingen waar hij echt van schrikt. Zelfs een badkuip vol met poep is geen obstakel voor hem. "Er gaat een knop om. Je lichaam is wel in shock, want je weet echt wel dat wat je ziet eigenlijk niet hoort. Het verstand gaat uiteindelijk op nul en dan ben je gewoon met je werk bezig. Weken later komt de realisatie van wat je daar hebt opgeruimd", vertelt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een volle spons

Hoewel hij nu een goedlopend bedrijf heeft, is het nog maar de vraag hoelang hij dit werk vol gaat houden. Laatst kwam hij bij een vrouw die haar vader dood had aangetroffen. Haar emoties zijn een voorbeeld van iets dat hij nooit meer kwijt zal raken. "Vaak voelt het alsof je een spons bent. Je neemt niet alleen het vuil op, maar ook het verdriet en de emoties van mensen. Op een bepaald moment raakt een spons vol. Ik weet niet hoeveel procent van mijn spons nog over is, maar die gaat een keer volraken."

Sinds een aantal jaar deelt hij de situaties waarin hij terechtkomt via social media. Sommige van zijn video’s worden honderdduizenden keren bekeken. Deze week komt het boek Schoon Genoeg uit. Hij hoopt dat mensen daar een les uit trekken: "Ik heb het niet voor de sensatie geschreven, maar meer om mensen duidelijk te maken dat we wakker moeten worden en beter op elkaar moeten letten. Er gebeuren dingen die niet horen te gebeuren. Dat moeten mensen inzien."

Bekijk het hele gesprek met Tuğrul Çirakoğlu bij Spijkers met Koppen hieronder:

Denk je aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl, of bel 0800-011

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie