Nieuws
BNNVARA

Het EK meeuwenschreeuwen: 'Meeuwen zijn intelligent en gaan zelfs net als mensen vreemd'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Het EK meeuwenschreeuwen: 'Meeuwen zijn intelligent en gaan zelfs net als mensen vreemd'

Nog twee weken hebben deelnemers om zich klaar te maken voor het EK meeuwenschreeuwen in het Belgische Adinkerke. Meeuwenschreeuwen? Ja, meeuwenschreeuwen. Er zijn mensen die in hun vrije tijd urenlang het geluid van deze vogel zo goed mogelijk proberen te imiteren. Regerend Europees kampioen Bregje Iding uit België is een van die mensen en samen met meeuwenkenner Merijn Loeve schuift ze aan bij Spijkers met Koppen om ons eens een lesje meeuwenschreeuwen te geven.

Waar pubers in Nederland op de middelbare school leren wat de stelling van Pythagoras, foto-synthese en seksualiteit inhouden, gaat dat in België blijkbaar net even anders. Het was namelijk de periode waarin de aandacht van Bregje gegrepen werd door de schreeuw van de meeuw. "Op mijn middelbare school lag heel veel afval en daar komen meeuwen op af. Daardoor ben ik begonnen met meeuwenschreeuwen en daarna ben ik het op school blijven oefenen. Dat is best risicovol, want dat ik er niet mee gepest ben, kun je toch wel speciaal noemen."

Het zijn net mensen

Dat meeuwen op afval afkomen, maakt de vuilstort een ideale plaats om de vogel te vinden. Samen met verschillende meeuwenliefhebbers, ook wel larofielen genoemd, gaat Merijn dan ook jaarlijks naar de vuilnisbelt om meeuwen te spotten. Het doet hem pijn dat ze bij andere mensen vooral bekend staan als lawaaimakers die onze patatbakjes leeg eten. Meeuwen zijn namelijk heel erg intelligent. Zo zijn er meeuwen die dagelijks van Neeltje Jans naar Utrecht vliegen om voedsel te halen voor hun kuiken, omdat ze weten dat daar het voedsel te vinden is. Ze lijken zelfs op mensen volgens Merijn. "Ze hebben allemaal een eigen persoonlijkheid en doen hun eigen ding. Daarnaast gaan meeuwen net als sommige mensen zelfs ook vreemd."

Zilvermeeuw

Twee jaar lang gooide corona roet in het eten, maar op 24 april mag Bregje dan eindelijk haar titel verdedigen. Meeuwenschreeuwen begon als een puur Belgisch evenement, maar op aandringen van een paar buitenlandse geïnteresseerden werd het toernooi omgeturnd tot een Europees kampioenschap. Tijdens het toernooi moeten de deelnemers de zilvermeeuw nadoen, maar er zijn nog veel meer andere meeuwensoorten. Die beheerst Bregje nog niet, maar een andere dierensoort is niet veilig voor haar imitatiedrang. “Ik heb nog niet geoefend op de andere soort, maar ik kan wel heel goed een dolfijn nadoen. Daar is alleen nog geen EK voor dus dat zal ik eerst zelf moeten oprichten.”

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie