Nieuws
BNNVARA

Carnaval is terug: 'Samenzijn, elkaar belachelijk maken en bier drinken, heerlijk!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Carnaval is terug: 'Samenzijn, elkaar belachelijk maken en bier drinken, heerlijk!'

Volgende week is het zover: Carnaval! Na 2 jaar worden de praalwagens van stal gehaald, de kielen uit de kast getrokken, en de schmink op de wangen gesmeerd. Lid van de Gedeputeerde Staten van Limburg Madeleine van Toorenburg en carnavalsliedjes schrijver Bas Keltjens vertellen bij Spijkers met Koppen over de kracht van carnaval.

Liedjesschrijver Bas Keltjens weet als geen ander hoe je sfeer maakt tijdens carnaval. Ook dit jaar stond hij met 3 liedjes in de finale van het Limburgs Vasteloavend Konkoer – het songfestival voor carnavalsliederen. Bas vertelt dat Limburgse carnavalsliedjes niet plat zijn, maar poëtisch – in tegenstelling tot de Brabantse muziek. “In Brabant zou ze zeggen ‘We blijven zuipen tot morgenvroeg en we gaan vreemd’, maar ik zeg ‘De Vasteloavendsnacht sluit als de gazet wordt rondgebracht’.”

Even de dag vergeten

Carnaval gaat om samenzijn. En even de draak steken met het dagelijks leven. “Het hele bestuur wordt op de hak genomen. Iedereen lacht zich suf. En je gaat gezellig biertjes drinken,” legt Madeleine van Toorenburg uit. Het is juist nu van belang dat het doorgaat. “Tijdens oorlogen, pestepidemieën, altijd gaat het door. Mensen proberen elkaar te vinden en lekker met elkaar te feesten. En even alle dingen van de dag te vergeten.”

Boven de rivieren

Ondanks dat andere C-woord – corona – zal ook dit jaar carnaval gewoon doorgaan. Er worden geen grote podia georganiseerd, er worden geen kanonnen afgevuurd op het Vrijthof, maar het echte lokale volksfeest blijft. En dat is niet eens zo erg, want eigenlijk zitten ze in het zuiden niet zo te wachten op toeristen van boven de rivieren. “Dit jaar even niet, even lekker onder elkaar. En volgend jaar mogen ze wel weer komen kijken,” aldus Madeleine van Toorenburg.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie