Nieuws
BNNVARA

Tatoeëerders overvallen door snelle verbod op alle kleuren

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Tatoeëerders overvallen door snelle verbod op alle kleuren

Tatoeëerders mogen vanaf vandaag geen tattoo-inkt meer gebruiken met kleur. In de inkt kunnen schadelijke stoffen zitten voor de menselijke gezondheid als ze in het lichaam of zenuwstelsel terecht komen.

Volgens de nieuwe regels mogen er een aantal stoffen niet meer in de inkt zitten. Deze stoffen zijn namelijk kankerverwekkend wanneer ze door het lichaam gaan zwerven. Dit geldt niet alleen voor het pigment in de inkt, maar ook de bestanddelen van de formule van de tattoo inkt die nu gebruikt wordt zijn nu verboden door het Europees Agentschap voor chemische stoffen. Deze regels gelden voor alle kleuren inkt en voor vele kleuren is al een alternatief gevonden, maar voor sommige tinten zoals groen en blauw is dat nog niet gelukt. Hoe schadelijk is tatoeage-inkt? NPO Kennis legt het uit in deze video.

Communicatie kon beter

Sinds 2015 is de Europese Unie al bezig om de inkt veiliger en beter te maken. Deze veranderingen kwamen allemaal in de Staatscourant te staan. Onder de tatoeëerders ontstond ophef over de nieuwe regels. “De tatoeëerder kreeg pas september een brief van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op de mat. "En dan zeggen ze: ‘Je had het kunnen weten, want in maart 2020 hebben we het in de Staatscourant gezet’,” vertelt Andy Spaan, voorzitter van de Nederlandse brancheorganisatie tattoo kunst. “De communicatie in deze branche had veel beter kunnen zijn wereldwijd.”

Geen uitzonderingen

Heb je nog een tatoeage die afgemaakt moet worden met de verboden kleuren dan heb je een probleem, meldt Andy Spaan. “We hebben al verschillende keren gevraagd om uitstel op handhaving of iets in die trant te krijgen maar omdat het Europees is en alle lidstaten die het getekend hebben dienen zich daaraan te houden.”

Bekijk hieronder het hele fragment:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie