Nieuws
BNNVARA

Harlem Shuffle: waarschijnlijk het laatste nummer dat Pim Fortuyn hoorde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Harlem Shuffle: waarschijnlijk het laatste nummer dat Pim Fortuyn hoorde

Volgende week is het twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. Paul van der Lugt beschreef die dag in zijn boek De Laatste Dag en vertelt er in Jan-Willem Start Op! over.

"Een volkomen idiote dag die eigenlijk nog steeds niet afgelopen is", zo beschrijft Paul van der Lugt 6 mei 2002. Hij was destijds zendermanager van 3FM, waar Pim Fortuyn te gast was in de uitzending. Nadat Pim Fortuyn rond zes uur het pand verliet, werd hij op weg naar zijn auto vermoord. "Je zit naar buiten te kijken in een radiostudio en je ziet dat daar iemand doodgeschoten is. Er wordt gereanimeerd. En tegelijkertijd kijk je in de studio op een televisiescherm en daar zie je CNN, waar je vanuit een ander perspectief naar hetzelfde beeld zit te kijken. Heel bizar."

Ook gewoon een mens zoals jij en ik

Twintig jaar later schrijft Paul van der Lugt een boek over die dag onder de titel De Laatste Dag. In het boek beschrijft hij de 6 mei 2002 van Pim Fortuyn door de ogen van de mensen die erbij waren. "Deze gebeurtenis lag bij heel veel van mijn gesprekspartners nog heel erg aan de oppervlakte. Ik heb met bijzonder geëmotioneerde mensen gesproken. Dat geldt voor mensen van 3FM, die toen bij 3FM werkten. Dat ze nog steeds heel erg geraakt zijn en dat ze dat beeld nog maar niet kwijt kunnen raken. Maar dat geldt ook voor politieke geestverwanten van Pim. Die op een gegeven ogenblik hun politieke droom in rook zagen opgaan en een vriend verloren. De vrienden van Pim, Pim had ook vrienden, familie, hij was ook gewoon een mens zoals jij en ik."

Harlem Shuffle

Pim Fortuyn was die maandag te gast bij het radioprogramma ruuddewild.nl, waar onder andere Jeroen Kijk in de Vegte op dat moment sidekick was. "Er was natuurlijk grote paniek in de studio, dat weet ik nog", vertelt Jeroen. "Paul die z'n uiterste best deed om de boel een beetje bij elkaar te houden en dacht: 'Oh, maar we moeten ook nog een uitzending gaan maken, want dat gaat gewoon door.' Hij liep toen de studio in en zei: 'Gooi maar de plaat erin.' En Harlem Shuffle van The Rolling Stones was de plaat die toen gewoon op de lijst stond van die gaan we draaien, verder helemaal geen betekenis erbij, ofzo. Waar ik vooral altijd aan moet denken is het feit dat Fortuyn daar lag op het parkeerterrein. Bij 3FM hadden we speakers aan de muur hangen, die daar over het parkeerterrein schalden, zodat je daar de uitzending kon horen. En het idee dat hij daar lag, te vechten voor zijn leven. Letterlijk. En dat dit waarschijnlijk het laatste is wat hij gehoord heeft, dit nummer. Omdat 'ie gewoon toevallig gepland stond. Ik kan 'm nooit meer horen zonder daar aan te denken", vertelt Jeroen.

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Harlem Shuffle: waarschijnlijk het laatste nummer dat Pim Fortuyn hoorde

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie