Nieuws

Britse koningin Elizabeth (96) overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Britse koningin Elizabeth (96) overleden

De Britse koningin Elizabeth II is op 96-jarige leeftijd overleden. Het staatshoofd, dat maar liefst zeventig jaar op de troon zat, is gestorven op Balmoral, het kasteel in de Schotse Hooglanden dat eigendom is van de Britse koninklijke familie.

De Britse koninklijke familie maakte op donderdagmiddag bekend dat de gezondheid van Elizabeth was verslechterd. Haar familieleden, waaronder de prinsen Charles, William en hertogin Camilla, werden gesommeerd om af te reizen naar Balmoral, het Schotse kasteel waar de koningin tijdens haar laatste dagen verbleef. Op dinsdag ontving Elizabeth nog voormalig premier Boris Johnson, die zijn ontslag kwam indienen.

Langstzittende koningin

Elizabeth Alexandra Mary, als koningin bekend als Elizabeth II, werd in 1952 het staatshoofd van Groot-Brittannië en 15 Commonwealth realms, waaronder Australië en Canada. Elizabeth was 25 jaar oud toen ze gekroond werd tot koningin, een titel die ze tot haar dood had. In 2021 moest ze al afscheid nemen van haar echtgenoot prins Philip, die op 99-jarige leeftijd overleed.

In totaal zat Elizabeth ruim zeventig jaar op de troon, waarmee ze veruit het langstzittende Britse staatshoofd was. In juni van dit jaar vierde de Britten het platina jubileum als vorstin met een uitgebreide vierdaagse viering. Daarbij waren er optredens van artiesten als - hoe toepasselijk - Queen, Elton John en Rod Stewart.

Charles als troonopvolger

Elizabeth wordt opgevolgd door haar zoon Charles. Die wordt met zijn 73 jaar veruit de oudste vorst op het moment van kroning. Tot nu toe was dat Willem IV, die in 1830 als 64-jarige de troon besteeg.

Muzikale inspiratiebron

Tijdens haar zeventig jaar op de troon was Elizabeth een bron van inspiratie voor tal van muzikanten. Dat leverde de nodige controversiële songs op. Zo zong Paul McCartney in 1969 Her Majesty op het Beatles-meesterwerk Abbey Road. Acht jaar later was Sex Pistols een stuk venijniger met God Save the Queen, afkomstig van debuutplaat Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols. Een van de andere bekendste muzikale werken over de vorstin is het album The Queen is Dead van The Smiths. Die plaat uit 1986 werd door NME verkozen tot het beste album aller tijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie