Nieuws
BNNVARA

Hoe groot is de kans dat we dit jaar een witte kerst krijgen?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe groot is de kans dat we dit jaar een witte kerst krijgen?

Met de feestdagen voor de deur, hangt de vraag toch weer in de lucht: 'Krijgen we dit jaar een witte kerst?' Wout en Frank willen antwoorden en bellen in de ochtendshow van NPO Radio 2 met meteoroloog Jaco van Wezel.

Kun je je niet meer herinneren wanneer we voor het laatst een witte kerst hadden? Dan ligt dat niet aan jou. Het is namelijk al een tijdje geleden dat er voor het laatst een dik pak sneeuw lag met kerst. In 2010 hadden we voor het laatst een zogenaamde 'officiële witte kerst'. Oftewel: een kerst waarbij er op eerste en tweede kerstdag aaneengesloten een pak sneeuw ligt in De Bilt. Op Twitter worden afgelopen weken al hoopvolle weerkaarten verspreidt, waarin de kans op een witte kerst relatief groot lijkt. "De kans is twee keer zo groot als normaal", bevestigt Jaco van Wezel. "Normaal is de kans 7 procent en nu zitten we op 14 procent. De kans is dus groter dan normaal, maar er is ook een grote kans dat het niet gebeurt."

'Onzekere weersverwachtingen'

Volgende week dalen de temperaturen weer en zal de temperatuur de hele week rond het vriespunt hangen. "Wat we vooral zien is dat het onzeker is", vertelt Jaco. "We krijgen vorst in de nachten, overdag wordt het nog maar vier graden. Dus kouder weer komt eraan. Alleen juist rond de kerstdagen wordt de weersverwachting heel onzeker. De berekeningen van de temperaturen variëren van temperaturen die onder het vriespunt liggen tot temperaturen van +10 graden. En dan is het ook nog onzeker of we neerslag krijgen."

Bekijk het hele fragment hieronder:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie