Nieuws
BNNVARA

Dit is hoe de uitvaart van Queen Elizabeth gaat verlopen

foto: SARAH MEYSSONNIER / POOL / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is hoe de uitvaart van Queen Elizabeth gaat verlopen

Vanmiddag vindt in Londen de uitvaart van Queen Elizabeth plaats. Engeland-corresponent Lia van Bekhoven vertelt in Jan-Willem Start Op! meer over de gigantische operatie die nodig is om de uitvaart goed te laten verlopen.

De afgelopen dagen stonden Britten massaal in de rij om in Westminster Hall een laatste eerbetoon te brengen aan de vorstin die maar liefst 70 jaar op de troon heeft gezeten. Van Bekhoven sprak een aantal van de honderdduizenden mensen die in de wachtrij hebben gestaan en is zelf ook binnen geweest bij het indrukwekkende tafereel. Met name het gevoel van samenzijn bij de Britten viel op, evenals de toewijding om zo lang in de rij te staan

Uitvaart

Vandaag trekken hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld naar de Engelse hoofdstad om een laatste eerbetoon aan de Queen te brengen. Daarmee wordt het de grootste plechtigheid die ooit in het Verenigd Koninkrijk is georganiseerd. Maar hoe ziet de dag eruit?

Allereerst wordt de kist op een historische kanonwagen van het parlementsgebouw naar Westminster Abbey vervoerd. Deze wagen wordt begeleid door 142 leden van de Koninklijke Zeemacht. Op die route worden erewachten en militaire kapellen gepasseerd. In Westminster Abbey vindt vervolgens de eerste van drie diensten plaats. Daarna trekt de kist samen met de Koninklijke Familie door het centrum van de hoofdstad. Vervolgens wordt de kist in een lijkwagen vervoerd naar Windsor Castle waar Queen Elizabeth wordt bijgezet naast prins Philip. Onderweg krijgen Britten een kans om langs de route een laatste eerbetoon aan hun voormalig staatshoofd te brengen.

Een gigantisch evenement dus, waarbij de verwachting is dat drie tot vier miljard mensen van over de hele wereld de gebeurtenissen zullen volgen. Ook in Nederland wordt de uitvaart vanaf 11 uur live uitgezonden door de NOS.

Het volledige gesprek met Lia van Bekhoven beluister je hieronder.

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie