Nieuws
BNNVARA

72-jarige Margriet werd straattaalexpert om kleinkinderen beter te begrijpen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 72-jarige Margriet werd straattaalexpert om kleinkinderen beter te begrijpen

Brokko, ballie pattas, challas: woorden die je regelmatig voorbij hoort komen, vooral bij jongeren. Wat het betekent? Margriet Hunfeld weet het. De 72-jarige oma vertelt in Jan-Willem Start Op! hoe zij straattaalexpert werd.

"M'n kleinkinderen begonnen ineens woorden te gebruiken waarvan ik dacht: waar hebben ze het in hemelsnaam over? Dat denk ik dan hè, als 72-jarige", vertelt Margriet. Zo hadden haar kleinkinderen het over zogenaamde 'ballie pattas', waarmee ze voetbalschoenen bedoelden. Twee jaar lang bestudeerde Margriet deze straattaal en verzamelde ze quotes. Al die opgedane kennis bundelde ze in het boek Dit laat mij niet onaangeroerd. Taalverloedering is het niet, volgens Margriet. "Het is een grote verrijking van onze taal. Het is heel creatief, heel innovatief. En mijn 21-jarige neef, dus die is echt ongeveer 50 jaar jonger dan ik, die zegt: 'Ik heb twee hersenhelften. Met de ene hersenhelft kan ik heel goed Nederlands schrijven en met de andere tik ik een appje aan m'n vrienden.'"

Toedeledokie en toppie

Straattaal zal volgens Margriet net als turbotaal de tand des tijds niet doorstaan, maar dat betekent niet gelijk dat je je er dan ook niet in hoeft te verdiepen. "Per week verandert het jargon, per week vallen er ook woorden af en komen er nieuwe woorden bij. Ik bedoel 'goeiesmorgens' van Jiskefet kan echt niet meer. Toedeledokie en toppie, ook niet. Laat het gaan, want je valt echt buiten de boot als je dit niet in de smiezen hebt."

Bekijk hieronder het hele fragment:

72 jaar oud en straattaalexpert? Margriet Hunfeld is het en schreef er een boek over!

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie