Muzieknieuws

Ed Sheeran wint plagiaatzaak en deelt persoonlijke boodschap

  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Sheeran wint plagiaatzaak en deelt persoonlijke boodschap

Ed Sheeran heeft de plagiaatzaak rondom zijn hit Shape Of You gewonnen. Het nummer lag onder vuur door landgenoot Sami Chokri, die beweerde dat het nummer teveel op zijn nummer Oh Why lijkt.

Dat nummer bracht Sami Chokri twee jaar eerder uit onder de naam Sami Switch. De rechter heeft echter bepaald dat Sheeran zich niet schuldig heeft gemaakt aan plagiaat. De overeenkomsten tussen de nummers worden erkend, maar de rechter ziet ook belangrijke verschillen. Sheeran is vrijgesproken omdat hij volgens de rechter 'noch opzettelijk, noch onbewust' een deel van Oh Why heeft gekopieerd.

Schadelijk voor popindustrie

Goed nieuws voor de Britse hitmachine, maar Ed Sheeran benadrukt wel dat er een einde moet komen aan dit soort rechtszaken. "We creëren hiermee een cultuur waarin schikken goedkoper is dan naar de rechter gaan. Het is echt schadelijk voor de popindustrie", aldus de zanger in een video op YouTube. Hij roept dan ook op iets meer begrip voor elkaar te hebben. "Ik wil niks wegnemen van alle pijn en het verdriet bij beide partijen, maar ik ben geen bedrijf. Ik ben een mens, een vader, een man, een zoon. Rechtszaken zijn geen fijne ervaring. Hopelijk kunnen we nu terug naar het schrijven van liedjes, in plaats van bezig zijn met bewijzen dat we ze zelf kunnen schrijven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie