Muzieknieuws

Stevie Nicks en Eurythmics’ Dave Stewart brengen single Face To Face uit voor Oekraïne

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stevie Nicks en Eurythmics’ Dave Stewart brengen single Face To Face uit voor Oekraïne

Dave Stewart wist Stevie Nicks te strikken om gezamenlijk een lied te maken. Het nummer Face To Face is onderdeel van het Collaborate For Peace-project van het Eurythmics-lid, de Russische muzikant Boris Grebenshchikov en de Oekraïense Serhii Babkin.

Met de nieuwe single willen ze geld inzamelen voor de hulpverlening in Oekraïne. Alle opbrengsten gaan naar het Global United24-initiatief van de president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskyy. Daarom was Stevie Nicks heel dankbaar om het nummer te mogen maken: “Sinds de dag dat de oorlog begon, draag ik Oekraïne en de mensen een warm hart toe. Ik ben zo vereerd om te zingen op het nummer geschreven door mijn vriend Dave Stewart, Boris Grebenshchikov en Serhii Babkin. Ik hoop dat het mensen eraan herinnert om Oekraïne te blijven steunen.”

Hoop en pijn

Dave Stewart schreef het vredige lied nadat hij alle vreselijke beelden uit Oekraïne had gezien. “Het nummer is geschreven vanuit het perspectief van een 18-jarige jongen die moet meestrijden in de oorlog, maar niet echt begrijpt waar hij aan begint”, zegt Stewart. Dat perspectief wordt meteen duidelijk met de eerste zin van het lied: “I’ll say goodbye to you Mother, I hope one day that I’ll come back home.”

De Oekraïense muzikant Serhii Babkin vond het heel bijzonder om met Nicks en Stewart samen iets te maken voor zijn geboorteland. “Het is een grote eer voor mij om deel uit te maken van dit nummer en op te mogen nemen met zulke legendarische muzikanten. Ik wil met dit lied niet alleen de vreselijke pijn uitdrukken, maar ook hoop geven”, legt Babkin uit. “Met mijn deel van het lied wil ik zeggen: het zal niet altijd zo zijn. Het is een wrede strijd tussen goed en kwaad, licht en duisternis. Ik geloof echt dat licht zal zegevieren.”

Boris Grebenshchikov, die vaak wordt omschreven als de Russische Bob Dylan, komt met Face to Face in actie tegen de oorlog die door zijn geboorteland is begonnen. "Deze oorlog, in het centrum van het Europa van de 21ste eeuw, is een belediging voor de gehele mensheid", zegt hij over de gruwelen in Oekraïne.

Beluister hieronder het hele nummer Face To Face:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stevie Nicks in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 is Stevie Nicks met één soloplaat terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Het nummer Edge Of Seventeen kwam binnen op plaats 1938. Fleetwood Mac staat 18 keer in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie