Muzieknieuws

Componist en songwriter Burt Bacharach (94) overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Componist en songwriter Burt Bacharach (94) overleden

De invloedrijke Amerikaanse songwriter Burt Bacharach is op 94-jarige leeftijd overleden. Zijn nummers werden door meer dan duizend artiesten gezongen, waaronder Dionne Warwick, Aretha Franklin en Elvis Costello.

Het overlijden van Bacharach werd donderdag bekendgemaakt door The Washington Post. De Amerikaanse krant meldt dat de songwriter, die 94 jaar oud was, een natuurlijke dood is gestorven.

In 1952 verscheen Bacharachs eerste nummer, Once In A Blue Moon, dat gezongen werd door Nat King Cole. Dat bleek het startschot voor een imposante carrière. Zes jaar later schreef Bacharach, samen met zijn muzikale partner Hal David, zijn eerste nummer 1-hit: Magic Moments, dat gezongen werd door Perry Como.

Andere grote hits uit de koker van de Amerikaan waren I Say A Little Prayer (Dionne Warwick), Raindrops Keep Fallin' On My Head (B.J. Thomas) en This Guy's In Love With You (Herb Alpert). Bacharach was ook verantwoordelijk voor de nodige filmsoundtracks, waaronder die van Arthur en Butch Cassidy and the Sundance Kid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de jaren 90 sloeg Bacharach de handen ineen met Elvis Costello, met wie hij het succesalbum Painted From Memory schreef. Daarop stonden melancholieke songs als I Still Have That Other Girl en This House Is Empty Now. Dat het duo ook met lichtvoetig werk prima uit de voeten kon, bewezen ze tijdens een kort optreden in spionageparodie Austin Powers, waarin ze samen het nummer I'll Never Fall In Love Again ten gehore brachten.

"De korte samenvatting voor veel mensen is dat hij iets te maken heeft met easy listening", zei Costello in 2018 over Bacharach. "Het mag misschien aangenaam zijn om naar zijn liedjes te luisteren, maar er is niks easy aan. Probeer ze maar eens te spelen. Probeer ze maar eens te zingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderscheidingen

Met zijn songs en soundtracks wist Bacharach enorm veel prijzen te winnen, waaronder acht Grammys en drie Oscars. In 2008 riep de jury van de Grammys de Amerikaan bovendien uit tot de greatest living composer. Vier jaar later kreeg Bacharach de Gershwin Prize, de onderscheiding voor een levenslange bijdrage aan de popmuziek, uit de handen van president Barack Obama.

Ster advertentie
Ster advertentie