Muzieknieuws

Depeche Mode-oprichter Andy Fletcher (60) overleden

foto: Bullet-Ray
  1. Nieuwschevron right
  2. Depeche Mode-oprichter Andy Fletcher (60) overleden

Andy Fletcher, de toetsenist en een van de oprichters van Depeche Mode, is onverwachts overleden. De Britse muzikant is zestig jaar oud geworden.

Het overlijden van Fletcher werd via de social mediakanalen van Depeche Mode bekendgemaakt. "We zijn geschokt en overweldigd verdrietig door het plotselinge heengaan van onze vriend, ons familielid, en ons bandlid Andy 'Fletch' Fletcher", schrijft de groep in een statement. "Fletch had een hart van goud en was er altijd wanneer je behoefte had aan steun, een sprankelend gesprek, een potje lachen of een koude pint. Onze harten gaan uit naar zijn familie, en we vragen dat je ze in gedachten houdt en hun privacy respecteert in deze zware tijd."

Fletcher was een van de oprichters van Depeche Mode, de band waar hij sinds 1980 als toetsenist deel van uitmaakte. Met het kenmerkende synthpopgeluid van de groep scoorde Fletcher hits als Enjoy the Silence, Just Can't Get Enough en People Are People.

Geliefde muzikant

De rustige Fletcher werd gezien als een kalmerende aanwezigheid in Depeche Mode, waar hij vaak een brug sloot tussen medebandleden Dave Gahan en Martin Gore. Hij bracht 17 albums uit met Depeche Mode, en kreeg in 2020 met de band een plek in de Rock and Roll Hall of Fame. In januari 2018 gaf Fletcher zijn laatste optreden in Nederland met de groep in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Na het overlijden stromen de steunbetuigingen uit de muziekwereld binnen. "Bedankt voor alles in de afgelopen 40 jaar", schrijft fotograaf Anton Corbijn, die regelmatig met Depeche Mode samenwerkte, op Instagram. "Rip Andy Fletcher keyboard warrior, veel te vroeg gegaan", laat Faithless-zangeres Sister Bliss weten. Ook Pet Shop Boys bracht een ode aan de toetsenist via Twitter: "Fletch was een warm, vriendelijk en grappig persoon met een grote liefde voor elektronische muziek, die altijd verstandig advies over de muziekwereld had."

Depeche Mode in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 was Depeche Mode drie keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering was voor Enjoy the Silence op plek 138.

Ster advertentie
Ster advertentie