Muzieknieuws

Paul McCartney: ‘John Lennon trok de stekker uit The Beatles, niet ik’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paul McCartney: ‘John Lennon trok de stekker uit The Beatles, niet ik’

Lange tijd werd beweerd dat Paul McCartney verantwoordelijk was voor de break-up van de Beatles in 1970. In gesprek met BBC Radio geeft de muzikant nu aan dat niet hij, maar John Lennon aanzet gaf tot het uit elkaar gaan van de legendarische band.

“Ik heb de breuk niet aangewakkerd, dat was Johnny”, vertelt McCartney tegen The Guardian, die zondag een voorproefje publiceerden van het hele interview. McCartney dacht zelf nog niet aan stoppen met de Beatles. “Dit was mijn band, mijn werk en mijn leven. Ik wilde ermee doorgaan.”

Toen bekend werd dat de Beatles ermee zouden stoppen, moesten ze dat van hun manager Allen Klein nog even stil houden. Zo kon hij nog de laatste zakelijke deals sluiten voor de band. Na maandenlange radiostilte onthulde Paul McCartney in april 1970 dat de Beatles uit elkaar zijn. “Ik was het zat om het te verbergen.”

Moeilijkste periode

Daarom werd Paul aangewezen als zondebok van de break-up. Hij beschrijft de splitsing van The Beatles als de moeilijkste periode uit zijn carrière. “Ik moest er mee leren leven. Het enige wat ik tegen de mensen kon zeggen is dat ik niet wilde stoppen met de Beatles."

“John kwam op een gegeven moment naar ons toe en vertelde dat hij de Beatles ging verlaten", vervolgt Paul. "Hij wilde altijd al een beetje losbreken van de maatschappij. Hij begon een nieuw leven met Yoko Ono.” McCartney, die deze zomer tachtig wordt, legt de schuld van de splitsing van de Beatles overigens niet bij Ono. “Ze waren een geweldig koppel. De band tussen hun was heel sterk.”

Quote

John kwam op een gegeven moment naar ons toe en vertelde dat hij The Beatles ging verlaten.

Paul McCartney

De Beatles in de NPO Radio 2 Top 2000

The Beatles staan in 2020 dertig keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Let It Be is met plek vijftig hun hoogst genoteerde nummer.

Ster advertentie
Ster advertentie