Muzieknieuws

The Specials-zanger Terry Hall (63) overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. The Specials-zanger Terry Hall (63) overleden

De Britse zanger Terry Hall is op 63-jarige leeftijd overleden. Als frontman van The Specials was hij een van de belangrijkste stemmen in de opleving van de ska.

Het overlijden van Terry Hall werd maandagavond door het account van The Specials bekendgemaakt op social media. "Met groot verdriet vertellen we over het heengaan, na een kort ziekbed, van Terry, onze prachtige vriend, broer en een van de meest briljante zangers, songwriters en tekstschrijvers die ons land ooit heeft gekend", luidt het statement.

"Terry was een geweldige echtgenoot, vader en een van de meest vriendelijke, grappige en oprechte zielen", vervolgt de tekst. "Zijn muziek en zijn optredens bevatten de essentie van het leven."

Muzikale en maatschappelijke impact

Hall voegde zich in 1977 bij The Coventry Automatics, de band die zich uiteindelijk transformeerde tot The Specials. In 1979 had de Britse groep hun eerste hit met Gangsters, afkomstig van hun naamloze debuutplaat. Na opvolger More Specials in 1980 leek het een jaar later alweer gedaan voor de band, die in latere jaren (met Hall in de gelederen) nog bij elkaar kwam.

In die korte tijd wist de groep echter een enorme impact te hebben op de Britse muziekscene. Samen met hun genrebroers Madness zorgde The Specials voor een enorme opleving van skamuziek in Groot-Brittannië.

Dat was meer dan slechts een muzikaal succes: The Specials wisten ook op maatschappelijk gebied muren te doorbreken. Bandlid Jerry Dammers richtte in 1979 het 2 Tone-platenlabel op, die het doel had om spanningen tussen rassen in het Engeland van Margaret Thatcher te doorbreken. Net als bij The Specials bestonden de bands op het label uit bands waarvan de leden zwart en wit waren. 2 Tone was uiteindelijk zo invloedrijk, dat de naam symbool is gaan staan voor een genre: two-tone beschrijft de mix tussen Jamaicaanse ska met elementen van punk en new wave, die door onder andere The Specials gepopulariseerd werd.

Ghost Town

Naast succesnummers als A Message to You Rudy, Rat Race en Stereotype, is Ghost Town een van de hoogst aangeschreven nummers die Terry Hall zong. Begeleid door spookachtige stemmen beschrijft hij de werkloosheid, het geweld en de verloedering van steden in de jaren van het Thatcherisme. In 1981 riepen de invloedrijkste Britse muziektijdschriften Ghost Town uit als de belangrijkste single van het jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reünie

Na het uiteenvallen van de band maakten The Specials een doorstart als The Special A.K.A. (die onder andere de protestsingle Free Nelson Mandela uitbracht), waar Terry Hall geen deel meer van uitmaakte. Dat geldt ook voor de reünie in 1996, toen de groep - toen weer uit naam van The Specials - in vijf jaar tijd drie coveralbums en één plaat met nieuw materiaal uitbracht.

Hall voegde zich in 2008 weer bij de band voor een reünietour, waarmee hij onder andere in 2010 op Lowlands speelde. In 2019 bracht de groep het album Encore uit, waarop Hall voor het eerst sinds Ghost Town weer op te horen was. Die plaat werd in 2021 opgevolgd door Protest Songs 1924-2012.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Specials in de NPO Radio 2 Top 2000

The Specials staan in 2014 voor het laatst in de NPO Radio 2 Top 2000. In dat jaar staat A Message to You Rude op plek 1584 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie