Muzieknieuws

Loreen keert 11 jaar na winst met Euphoria terug als topfavoriet op Songfestival

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Loreen keert 11 jaar na winst met Euphoria terug als topfavoriet op Songfestival

Loreen maakt in mei haar rentree op het Eurovisie Songfestival. Dit weekend pakte ze met grote overtuiging de winst op het nationale songfestival van Zweden. Met het nummer Tattoo hoopt Loreen in Liverpool een vervolg te geven aan Euphoria, het nummer waarmee de Zweedse in 2012 won.

Spannend was het niet bij het Melodifestivalen, het Zweedse nationale songfestival dat jaarlijks bepaalt welke act het land vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. Loreen maakte haar rol als topfavoriet helemaal waar en kreeg unanieme steun van de jury en het publiek.

In Tattoo zingt Loreen over liefde in zware tijden: "I'll walk through fire and through rain / Just to get closer to you / You're stuck on me like a tattoo". Een groot contrast met hitsong Euphoria: dat ging juist over het euforische gevoel dat bij liefde hoort. Met de dramatiek van Tattoo hoopt Loreen in Liverpool het succes van Euphoria een vervolg te geven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zweden 2024?

En best kans dat die winst er ook komt. De bookmakers tippen haar alvast als grootste kanshebber voor de winst op het Eurovisie Songfestival dit jaar. Mia Nicolai en Dion Cooper, die namens Nederland naar Liverpool afreizen, krijgen minder vertrouwen van de wedkantoren: de twee staan met Burning Daylight op de 18e plek qua winstkansen.

Te zwaar scherm

Loreen moet haar act mogelijk nog wat bijschaven. In het begin van de song ligt de zangeres onder een groot led-scherm dat ze langzaam omhoog 'duwt'. Dat móet wel een pittige opgave zijn, want het scherm van bijna 2 ton is volgens de Zweedse krant Aftonbladet te zwaar voor het podium in Liverpool. Het is niet voor het eerst dat de Zweden zoiets overkomt: in 2019 moest John Lundvik (die van de teleurgestelde reactie toen Duncan Laurence won) zijn show ook aanpassen door een te grote lamp aan het plafond.

Liverpool

De komende editie van het Eurovisie Songfestival vindt plaats in mei. Op 9 en 11 mei vinden de halve finales plaats, gevolgd door de finale op 13 mei 2023. Na de winst van Kalush Orchestra met het nummer Stefania zou het Songfestival eigenlijk in Oekraïne plaatsvinden, maar vanwege de oorlog wijkt het evenement uit naar Liverpool in Groot-Brittannië, na de tweede plek van de Engelse zanger Sam Ryder met zijn nummer Space Man.

Ster advertentie
Ster advertentie