Muzieknieuws

Nazareth-zanger Dan McCafferty (76) overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nazareth-zanger Dan McCafferty (76) overleden

Zanger Dan McCafferty is op 76-jarige leeftijd overleden. De Schot maakte van 1968 tot 2013 deel uit van Nazareth, met wie hij hits als Love Hurts en Hair of the Dog scoorde.

Het overlijden van McCafferty werd door Nazareth-bassist Pete Agnew bekendgemaakt via social media. "Dit is de meest verdrietige aankondiging die ik ooit heb moeten doen", schrijft hij. "Maryann en de familie hebben een geweldige, liefdevolle echtgenoot en vader verloren. Ik verloor mijn beste vriend en de wereld verloor een van de grootste zangers aller tijden. Ik ben te overstuur om nog iets anders te zeggen."

De Schotse frontman was een van de oprichters van Nazareth, dat werd vernoemd naar de songtekst van The Weight van The Band, in 1968. McCafferty maakte tot 2013 deel uit van de band, toen hij bekendmaakte vanwege gezondheidsredenen te stoppen. Tijdens zijn 45 jaar in de band zong hij op 23 Nazareth-albums. De grootste hits die McCafferty met de hardrockers zong waren de The Everly Brothers-cover Love Hurts en Hair of the Dog.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Guns N' Roses-frontman Axl Rose was een groot liefhebber van de bovenstaande track. Hij nodigde Nazareth naar verluidt uit om in de vroege jaren 90 op te treden op zijn bruiloft. McCafferty en de andere bandleden wezen dat verzoek af, maar ze stonden Rose wél toe om een versie van Hair of the Dog op te nemen voor Guns N' Roses' coveralbum The Spaghetti Incident? uit 1993.

Love Hurts

In 2003 stond Love Hurts centraal in een minidocumentaire in Top 2000 a gogo. McCafferty en bassist Pete Agnew spraken over de cover van het nummer van The Everly Brothers, dat de boeken in is gegaan als een van de eerste powerballads uit de muziekgeschiedenis.

"Volgens veel journalisten stonden we aan de basis van dat genre", zei McCafferty destijds. "We speelden veel rock, maar we wilden ook altijd iets bijzonders op onze albums. Een ballad of iets dergelijks."

Bekijk de volledige aflevering van Top 2000 a gogo over Love Hurts hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nazareth in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 is Nazareth één keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Love Hurts staat op plek 841 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie