Muzieknieuws

Brendon Urie kondigt einde Panic! At The Disco aan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brendon Urie kondigt einde Panic! At The Disco aan

Panic! At The Disco houdt na een kleine twintig jaar op te bestaan. Zanger Brendon Urie nam de beslissing omdat hij zich meer op zijn gezin wil richten.

Brendon Urie maakte het einde van Panic! At The Disco dinsdag bekend via social media. De Amerikaanse zanger geeft aan dat hij de formatie opheft vanwege de zwangerschap van zijn vrouw Sarah Orzechowski. Urie wil zich vol op zijn gezin richten, legt hij uit.

Het einde van de reis

"Wat een reis is geweest", begint het statement. "Tijdens mijn jeugd in Las Vegas had ik me nooit voorgesteld waar het leven me heen zou leiden. Zoveel plekken over heel de wereld, met zoveel vrienden die ik onderweg gemaakt heb. Maar soms moet de ene reis eindigen om de andere te laten beginnen.

Panic! At The Disco zwaait uit met een Europese tour, die de komende maanden plaats zal vinden. Als onderdeel daarvan speelt de formatie van Urie op zaterdag 25 februari in het Rotterdamse Ahoy.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van band naar soloproject

Sinds 2015 was Panic! At The Disco een soloproject van Brendon Urie, maar in 2004 begon de formatie als band, toen het grootste deel van de leden nog op de middelbare school zat. In de hoogtijdagen van MySpace verzamelde de groep uit Las Vegas een enorme following na het verschijnen van debuutalbum A Fever You Can't Sweat Out in 2005, waarop hits als I Write Sins Not Tragedies en Lying Is The Most Fun A Girl Can Have Without Taking Her Clothes Off.

Op de opvolger Pretty. Odd. (2008) verruilde Panic! At The Disco de theatrale pop-punk van hun debuut voor een geluid dat meer elementen uit de barokpop en de psychedelische rock bevatte - Beatles-album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band was overduidelijk een inspiratie voor nummers als Nine In The Afternoon en Mad As Rabbits. Het uitroepteken verdween zelfs even uit de bandnaam om deze verandering te benadrukken.

De leden van de band konden het niet eens worden over de richting van Panic! At The Disco, waardoor de band in hoog tempo leden verwisselde. Bassist Brent Wilson verliet de groep in 2006, gevolgd door gitarist Ryan Ross in 2009. Spencer Smith, het laatste lid van de oorspronkelijke line-up, verliet Panic! At The Disco in 2015, waarna de groep officieel veranderde in een soloproject van Brendon Urie.

In de jaren die volgden, verschenen er drie albums, waarvan Pray For The Wicked uit 2018, waarop de succesvolle single High Hopes stond. Het zevende en laatste album van Panic! At The Disco, Viva Las Vengeance, verscheen in 2022.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Panic! At The Disco in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 is Panic! At The Disco voor het laatst terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000, met High Hopes op plek 1958 en I Write Sins Not Tragedies op 1985.

Ster advertentie
Ster advertentie