Muzieknieuws

Bronski Beat-oprichter Steve Bronski overleden

foto: YouTube still
  1. Nieuwschevron right
  2. Bronski Beat-oprichter Steve Bronski overleden

Steve Bronski, de toetsenist en oprichter van Bronski Beat, is op 61-jarige leeftijd overleden. Met Smalltown Boy scoorde de formatie in de jaren 80 een enorme hit.

De BBC maakte het overlijden van Steve Bronski op donderdagavond bekend. Het is niet bekend waaraan hij is overleden.

Pionier voor gelijke behandeling

Met het synthpop-trio Bronski Beat maakte toetsenist Steve Bronski, de artiestennaam van Steven Forrest, niet alleen onweerstaanbare popmuziek, maar gold hij ook als een pionier in de strijd voor homorechten. Alle leden van de groep, naast Bronski maakten ook Jimmy Sommerville en Larry Steinbachek deel uit van de band, waren openlijk homoseksueel.

De grootste hit van Bronski Beat was Smalltown Boy, waarin het verhaal centraal staat van een homoseksuele jongen die de bekrompen omgeving van het dorp waarin hij opgroeide achterlaat voor een leven in Londen. Het was in 1984 de debuutsingle van het trio, en die leverde meteen een grote hit op. Er volgde ook nog succes met Why? en de Donna Summer-cover I Feel Love, maar Smalltown Boy zou altijd het nummer blijven waar Bronski Beat bekend om stond.

Smalltown Boy kwam voort uit de persoonlijke ervaringen van Bronski. In 1984 vertelde hij in een interview met Melody Maker dat zijn vader zijn seksuele geaardheid niet wilde erkennen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jimmy Sommerville

Zanger Jimmy Sommerville reageerde donderdagavond op het overlijden van Bronski. "Verdrietig om te horen dat Steve Bronski is overleden", schreef hij op Twitter. "Hij was een getalenteerde en erg melodieuze man. Met hem werken aan nummers en aan dat ene nummer dat ons leven veranderde en invloed had op zoveel andere levens, was een fijne en spannende tijd. Bedankt voor de melodie Steve."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bronski Beat in de NPO Radio 2 Top 2000

Ook in de NPO Radio 2 Top 2000 is Smalltown Boy van Bronski Beat een vaste waarde. In 2020 stond het nummer op plek 813 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie