Muzieknieuws

Pearl Jam-gitarist Mike McCready schrijft rockopera over Chris Cornell

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pearl Jam-gitarist Mike McCready schrijft rockopera over Chris Cornell

Tussen de opnames van het nieuwe Pearl Jam-album door werkt gitarist Mike McCready aan een passieproject van zichzelf. Hij wil de oude grungescene uit Seattle vereeuwigen in een rockmusical. Daarin is er speciale aandacht voor Chris Cornell.

De in 2017 overleden Chris Cornell was een belangrijke katalysator achter de explosie aan grungemuziek die begin jaren ’90 vanuit Seattle de wereld over ging. Niet alleen was hij de zanger van de toonaangevende grungebands Soundgarden en Audioslave, maar hij was in 1990 ook de initiator van de eenmalige formatie Temple Of The Dog, met daarin leden van het latere Pearl Jam. Redenen genoeg voor McCready om een rockopera te maken over zijn goede vriend Cornell.

Achttien liedjes in de maak

“Ik beschouw hem als een van de grootste zangers en songwriters aller tijden, los van dat hij een vriend was”, zegt McCready over het verhaal waaraan hij werkt. Hij is er nog niet helemaal over uit wat de precieze vorm wordt en wanneer de productie op de planken komt, maar hij zou al achttien liedjes voor het project in de steigers hebben staan, die hij ook zelf zingt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuw album Pearl Jam bijna af

Voordat de rockmusical van McCready voltooid is, kunnen we nog een gloednieuw album van Pearl Jam verwachten. “Het is bijna klaar”, aldus de gitarist. Pearl Jam heeft de afgelopen maanden in de studio gezeten met de producer Andrew Watt, die eerder met onder anderen Dua Lipa, Miley Cyrus, Elton John, Justin Bieber, Rita Ora, Ed Sheehan en Ozzy Osbourne heeft samengewerkt. Volgens McCready zorgt Watt voor een frisse wind. Naar verwachting verschijnt het nieuwe Pearl Jam-album in 2024.

Grunge in de NPO Radio 2 Top 2000

Het muziekgenre grunge is goed vertegenwoordigd in de NPO Radio 2 Top 2000. Alleen Pearl Jam staat al acht keer in de lijst en Eddie Vedder solo drie keer. Chris Cornells band Soundgarden staat met diens grootste hit Black Hole Sun in de Top 2000 en Temple Of The Dog vinden we in de lijst met Hunger Strike. De meeste grungesongs uit de lijst komen van die andere grote band uit Seattle; Nirvana. Die band heeft tien noteringen, waarvan Smells Like Teen Spirit de hoogste is.

Ster advertentie
Ster advertentie