Muzieknieuws

Sex Pistols-zanger John Lydon wil Ierland vertegenwoordigen op Songfestival

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sex Pistols-zanger John Lydon wil Ierland vertegenwoordigen op Songfestival

Voormalig Sex Pistols-frontman John Lydon wil met zijn band Public Image Ltd Ierland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Dat hoopt hij te doen met het nummer Hawaii, dat hij voor zijn aan alzheimer lijdende vrouw schreef.

De zanger die in de late jaren 70 furore maakte met Sex Pistols onder de naam Johnny Rotten hoopt een kleine vijftig jaar later plaats te nemen op het podium van het Eurovisie Songfestival. De in Engeland geboren Lydon is een kind van Ierse ouders, en heeft daardoor een Iers paspoort.

Lydon wil het geboorteland van zijn ouders vertegenwoordigen met Public Image Ltd, de band die hij oprichtte na het uiteenvallen van Sex Pistols in 1978. Die groep ging door tot 1992, toen er een pauze werd ingelast. In 2009 trad Lydon weer voor het eerst op met Public Image Ltd.

Hawaii

Het nummer waarmee Lydon mee wil doen aan het Songfestival ligt al klaar. De Brit schreef Hawaii voor zijn vrouw, Nora Forster, die lijdt aan alzheimer. "Het is opgedragen aan iedereen die moeilijke tijden beleeft in hun reis door het leven met de persoon waar ze het meest om geven", verklaart Lydon. "Het is ook een boodschap van hoop, dat de liefde uiteindelijk alles overwint."

Beluister Hawaii hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deelname aan het Songfestival is overigens nog geen uitgemaakte zaak voor Lydon. Om met Ierland naar de zangwedstrijd, die dit jaar in zijn geboorteland Engeland plaatsvindt, te gaan, zal hij eerst de Ierse finale moeten winnen. Daarin neemt Public Image Ltd het op tegen vijf andere deelnemers.

Strijd tegen Sex Pistols

In het afgelopen jaar kwam Lydon meerdere keren in het nieuws vanwege onenigheid met zijn voormalige bandleden van Sex Pistols. Die ruzies ontstonden rond de release van Pistol, de door Danny Boyle geregisseerde tv-serie over de geschiedenis van de Britse punkband.

Lydon was een fel tegenstander van de serie, die hij omschreef als "een fantasie van de middenklasse", die "amper overeenkomt met de werkelijkheid". De zanger gaf geen toestemming voor het gebruik van de muziek van Sex Pistols in de reeks, maar omdat de andere bandleden, gitarist Steve Jones en drummer Paul Cook, dat wel deden, waren de nummers toch in de serie te horen. Lydon klaagde het duo aan, maar zonder succes.

Eurovisie Songfestival 2023

De finale van de 67ste editie van het Songfestival vindt plaats op zaterdag 13 mei in Liverpool. Namens Nederland zullen Mia Nicolai en Dion Cooper meedoen aan het evenement.

Sex Pistols in de NPO Radio 2 Top 2000

John Lydon is in 2022 één keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000: Sex Pistols-nummer God Save the Queen staat op 1625 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie