Muzieknieuws

Brabant van Guus Meeuwis geeft gevoel van thuis

  1. Nieuwschevron right
  2. Brabant van Guus Meeuwis geeft gevoel van thuis

Of je nou uit Brabant komt of niet, bijna iedereen kan het nummer luidkeels meeblèren. In een nieuwe aflevering van Top 2000 a gogo vertelt Guus het verhaal achter zijn Brabant.

Hij schreef het nummer toen hij in Moskou was om te zingen voor de Nederlandse en Russische delegaties. Guus: “Ik ben niet iemand die snel naar huis wil, maar daar had ik dat gevoel wel. Daar komt de zin: ‘Ik heb eigenlijk nooit last van heimwee gehad’, vandaan.” Dat gevoel van heimwee overviel hem en zijn toenmalige producer Rob Donselaar gaf Guus het volgende advies: zoek het dichterbij jezelf, Kijk om je heen en kijk naar waar je vandaan komt. “Toen kwam die ene zin ‘Dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht’. Vanuit daar zijn we aan de gang gegaan", vertelt Guus.

Brabantse gevoel

Pianist en componist Jan-Willem Rozenboom hielp Guus mee met het schrijven van 'Brabant'. Hij vertelt dat het nummer een zesachtste maat bevat, die erg Brabants is. "Deze toon komt voor in de fanfare muziek, die hier veel gespeeld wordt. Het is voor mensen uit de provincie een herkenbaar gevoel." Dat Brabantse gevoel heeft Guus zelf ook bij het nummer: "Als ik aan het gevoel van het liedje denk, zie ik mezelf tussen veertig andere mensen uit het dorp lopen op weg naar de 25-jarige bruiloft van meneer en mevrouw Ketelaars. Bij wijze van spreke."

Volkslied

Het nummer werd nooit een hit, maar Brabanders wilden het wel als volkslied van de provincie. Waarom is dat het uiteindelijk niet geworden en wat vindt Guus daarvan? Je ziet het hieronder in de Top 2000 a gogo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: Schermafbeelding YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie