Muzieknieuws

Pulp-bassist Steve Mackey (56) overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pulp-bassist Steve Mackey (56) overleden

Steve Mackey, bassist van de Britpopband Pulp, is op 56-jarige leeftijd overleden. Het nieuws werd via de socialmediakanalen van de band bevestigd.

De Britse muzikant overleed donderdagochtend, bevestigt Pulp-frontman Jarvis Cocker via Instagram. Steve Mackey was 56 jaar oud. Een doodsoorzaak is niet bekend, al laat Mackeys echtgenote Katie weten dat hij de afgelopen drie maanden in het ziekenhuis doorbracht.

"Na drie maanden in het ziekenhuis, waarin hij vocht met al zijn kracht en doorzettingsvermogen, hebben we geschokt en verslagen afscheid moeten nemen van mijn briljante, prachtige echtgenoot Steve Mackey", schrijft Katie. "Steve was de meest getalenteerde man die ik ooit gekend heb, een uitzonderlijke muzikant, producer, fotograaf en filmmaker."

Zanger Jarvis Cocker deelt een foto van Mackey die hij nam in Zuid-Amerika tijdens de reünietour met Pulp in 2012. "We hadden een dag vrij, en Steve stelde voor dat we de Andes gingen beklimmen", schrijft hij. "Dus dat gingen we doen, en het was een magische ervaring. Veel magischer dan staren naar de muur van mijn hotelkamer (wat ik waarschijnlijk zou hebben gedaan). Steve liet dingen gebeuren, in zijn leven en in de band. We stellen ons graag voor dat hij nu terug in die bergen is, in het volgende deel van zijn avontuur. Reis veillig, Steve. We hopen je ooit weer tegen te komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Big four van de Britpop

Mackey voegt zich in 1989 bij Pulp, de band die een decennium later met Oasis, Blur en Suede wordt gezien als de big four van de Britpop (een bestempeling die overigens door zowel Pulp als Suede wordt afgewezen). Hoogtepunt van de roem is de release van Different Class, het album uit 1995 met hits als Common People en Disco 2000 erop. De plaat kwam op 1 binnen in de Britse hitlijsten, en won in 1996 de prestigieuze Mercury Prize. Ook de duistere opvolger This Is Hardcore uit 1998 bereikt de top van de hitlijsten, en staat bekend als een van de beste platen van de jaren 90.

In 2002 maakt Pulp bekend uit elkaar te gaan. Acht jaar later is er een reünie, waaraan Mackey deelneemt. Na een wereldtour van twee jaar last de groep weer een pauze in, al heeft Pulp dit jaar een nieuwe reeks reünieconcerten aangekondigd. Mackey maakte al eerder bekend daar niet deel aan te nemen. In dat bericht liet hij weten enorm trots te zijn op het oeuvre van Pulp, maar zich te willen richten op zijn film- en fotografieprojecten.

Naast zijn carrière in Pulp is Mackey ook actief als producer. Zo zit hij onder andere achter de knoppen bij Everything Now van Arcade Fire, en werkt hij met grote artiesten als Florence + The Machine, Marianne Faithful en M.I.A.

Odes uit de muziekwereld

Het overlijden van Mackey heeft voor een berg aan reacties uit de muziekwereld gezorgd. "You were one of the good guys", schrijft Noel Gallagher op Twitter. Ook Suede, Sleaford Mods, Massive Attack en leden van Radiohead hebben odes aan de bassist gebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pulp in de NPO Radio 2 Top 2000

Common People is de enige notering voor Pulp in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2022 staat het nummer op 1605 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie