Muzieknieuws

Madonna, Talking Heads en Lou Reed: Seymour Stein lanceerde talloze carrières

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Madonna, Talking Heads en Lou Reed: Seymour Stein lanceerde talloze carrières

Seymour Stein, die tijdens zijn lange carrière talloze popsterren groot maakte, is zondagochtend op 80-jarige leeftijd overleden na een lang gevecht met kanker. Dat meldt zijn jongste dochter Mandy aan The New York Times.

Stein was als platenbaas verantwoordelijk voor het lanceren van de carrières van onder andere Madonna, Ramones, Talking Heads en The Pretenders. Ook introduceerde hij bekende bands als The Cure en Depeche Mode in Amerika.

Van gretige beginner naar grote baas

Stein, geboren als Seymour Steinbigle, begon als tiener al aan zijn lange carrière in de muziekwereld bij Billboard, waar hij recensies schreef. In 1961 stapte hij over naar King Records, het label van onder meer James Brown. Later verhuisde hij van Brooklyn naar naar New York, waar hij tot 1966 voor Red Bird Records werkte, waarna hij samen met producer-songwriter Richard Gottehre Sire Records opzette.

Stein en Gottehre introduceerden samen undergroundgeluiden van Britse progrock op de Amerikaanse markt. En een decennium later, halverwege de jaren 70, is Sire al een grote speler in de Amerikaanse new wave- en punkscènes. Toch verlaat Gottehrer in 1974 het label om zich te concentreren op productie, terwijl Stein New York afspeurt in zijn zoektocht naar talent. Met succes: in 1975 tekent Stein zowel Ramones als Talking Heads.

Madonna

Ondanks deze indrukwekkende deals, is het pas begin jaren 80 dat het succes van Sire een hoogtepunt bereikt. Stein weet aan het begin van het decennium The Pretenders binnen te slepen en in 1982 tekent ook Madonna. Maar het label verbindt ook andere grote namen aan zich, waaronder Madness, The Smiths en leadzanger Morrissey, Brian Wilson, Seal, Lou Reed en My Bloody Valentine.

Stein blijft tot zijn pensioen in 2018 de voorzitter van Sire, evenals de vice-voorzitter van Warner Bros. Records. In 2005 verovert hij een plaatsje in de Rock And Roll Hall Of Fame (die hij mede-opricht in 1983). En in 2016 wordt hij, ondanks dat Stein geen songwriter is, bekroond met de Richmond Hitmaker Award in de Songwriters Hall Of Fame.

Autobiografie

In hetzelfde jaar dat hij met pensioen ging, bracht Stein zijn autobiografie uit, Siren Song: My Life In Music. In 2017, op 75-jarige leeftijd, kwam hij uit de kast als homo.

Ster advertentie
Ster advertentie