Muzieknieuws

Iron Maiden trakteert fans op bijzondere setlist met nadruk op zelden gespeelde nummers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iron Maiden trakteert fans op bijzondere setlist met nadruk op zelden gespeelde nummers

Iron Maiden is weer begonnen aan een nieuwe tournee. En dat de heavymetalhelden ook na bijna vijftig jaar in het vak nog kunnen verrassen, blijkt wel uit de setlist van de eerste show in het Sloveense Ljubljana. Bruce Dickinson en co. werkten in twee uur een lijst af vol zelden gespeelde songs van het album Somewhere In Time (1986).

Behalve Somewhere In Time, dat na de bijhorende tournee in 1987 zelden nog beroerd werd door Iron Maiden, zette de band ook eindelijk hun nieuwe plaat Senjutsu in het zonnetje. Dat album is al bijna twee jaar uit, maar de band speelde tot nu toe alleen de drie singles. Verderop in het album wijzigt Iron Maiden van koers naar een meer progrock-sound met nummers van rond de tien minuten, en die krijgen tijdens de nieuwe Future Past-tournee ook ruime aandacht.

Somewhere In Time

Tijdens de eerste show in Ljubljana werden de fans zoals gewoonlijk warmgedraaid op de klanken van UFO's Doctor Doctor. Daarna opende de band met Caught Somewhere In Time, de openingstrack van het album Somewhere In Time. Het was al sinds 1987 geleden dat Iron Maiden die song speelde. Stranger In A Strange Land was als tweede aan de beurt en de laatste keer dat ze die speelden, is ook al 24 jaar geleden. Met The Writing On The Wall, Days Of Future Past en The Time Machine werden de Slovenen vervolgens getrakteerd op drie songs van het nieuwe album Senjutsu. The Prisoner en Can I Play With Madness, dat het al jaren goed doet in de NPO Radio 2 Top 2000, kregen ook voor het eerst sinds 2014 een plekje op de setlist.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar het hoogtepunt voor veel Iron Maiden-fans is toch het livedebuut voor Alexander The Great. De epische albumsluiter over de voorchristelijke koning heeft altijd een mythische status genoten onder Maiden-fans, onder andere omdat de band het nummer nooit live speelde. Direct na Alexander The Great speelde Iron Maiden het bekende Fear Of The Dark voor de 1149ste keer; het contrast kan haast niet groter.

Geen greatest hits-show

Wie naar de nieuwe Iron Maiden-tour komt voor een greatest hits-show, komt er wel bekaaid vanaf. Klassiekers als Run To The Hills, 2 Minutes To Midnight en Hallowed Be Thy Name ontbreken vooralsnog op de speellijst. De touropener van dit weekend was zelfs de eerste show sinds 2006 zonder Number Of The Beast.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iron Maiden toert de komende maanden door Europa. Op 11 juli staan ze in de Ziggo Dome in Amsterdam en twee dagen later in het Antwerpse Sportpaleis. Voor die laatste show zijn momenteel nog tickets beschikbaar.

Ster advertentie
Ster advertentie