Muzieknieuws

Golden Earring wordt geëerd met metershoog monument in Den Haag

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Golden Earring wordt geëerd met metershoog monument in Den Haag

Met een metershoge obelisk wordt Golden Earring geëerd in hun thuisstad Den Haag. Kunstenaar Hans van Bentem, die door de bandleden is uitgekozen, is verantwoordelijk voor het monument.

De plannen om Golden Earring te eren met het monument werden deze week bekendgemaakt tijdens de opening van kunstbeurs Art The Hague. Het idee is afkomstig van Jaap Schut, directeur van Museum RockArt in Scheveningen. Hij schreef een competitie uit, waarbij kunstenaars hun ideeën presenteerden voor een monument om de zestigjarige geschiedenis van de grootste rockband uit de Nederlandse muziekgeschiedenis te eren.

Geen traditioneel monument

De leden van Golden Earring kozen voor het plan van Hans van Bentem. De Haagse kunstenaar, wiens werk onder andere in museum Escher in Het Paleis op het Lange Voorhout te zien is, bedacht dat hij het rockkwartet wilde eren met een obelisk waarop verwijzingen naar de geschiedenis van de band te zien zijn. "Het traditionele idee van een monument sprak ze niet aan", vertelt Van Bentem in gesprek met Omroep West. "Het wordt dan ook geen beeld met de mannen van de Earring. Dat willen ze per se niét."

Als verwijzingen naar de geschiedenis van Golden Earring denkt Van Bentem bijvoorbeeld aan een antenne die naar de hemel wijst, als ode aan hun internationale hit Radar Love, of de kenmerkende zonnebril van frontman Barry Hay.

Crowdfunding

Een locatie voor het Golden Earring-monument is nog niet gekozen. De initiatiefnemers gaan hierover in gesprek met de gemeente Den Haag. De financiering zou rond moeten komen via een crowdfundingsactie.

De leden van Golden Earring werden, nadat de band in 2021 na zestig jaar ophield te bestaan, al uitgeroepen tot ereburgers van de stad Den Haag. In de buurt van het Zuiderpark is er ook al een brug vernoemd naar de legendarische groep.

Giels Special

Naast Golden Earring heeft Den Haag een keur aan artiesten voortgebracht, van Q65 tot DI-RECT. Op vrijdag 7 oktober duikt Giel Beelen in een special in de muziekhistorie van de Hofstad. Benieuwd naar de andere specials? Check ze hier!

Ster advertentie
Ster advertentie