Muzieknieuws

Fleetwood Mac-zangeres Christine McVie (79) overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fleetwood Mac-zangeres Christine McVie (79) overleden

Christine McVie, zangeres en toetsenist bij Fleetwood Mac, is op 79-jarige leeftijd overleden. Het overlijden werd woensdagavond door de familie van de Britse muzikante bekendgemaakt.

De 79-jarige Christine McVie overleed woensdagochtend na een kort ziekbed, maakte haar familie op social media bekend. "Ze was in gezelschap van haar familie", luidt het statement. "We willen dat iedereen Christine in hun hart houdt, en zich het leven herinnert van een ongelooflijk mens, en een hooggewaardeerd muzikant die universeel geliefd is."

McVie maakte van 1970 tot 1998 deel uit van Fleetwood Mac, de periode waarin de groep onder andere het legendarische album Rumours uitbracht. Ze groeide uit tot een van de belangrijkste songwriters van de Brits-Amerikaanse groep, en schreef nummers als Songbird, Everywhere en Don't Stop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Christine McVie, die oorspronkelijk onder de naam Christine Perfect actief was bij de band Chicken Shack, voegde zich bij Fleetwood Mac na haar huwelijk met bassist John McVie in 1968. In 1976 volgde de scheiding, maar Christine en John bleven samenwerken in Fleetwood Mac.

Haar relatie met de lichtman van de band (die de inspiratie vormde voor het nummer You Make Loving Fun) en de explosieve relatie tussen Lindsey Buckingham en Stevie Nicks, vormden de inspiratie voor Rumours, de plaat die geldt als het hoogtepunt in een ongelooflijk rijk oeuvre. Van Rumours zijn wereldwijd ruim veertig miljoen exemplaren verkocht.

Naast haar werk met Fleetwood Mac bracht McVie drie soloplaten uit. Ook bracht ze in 2017 het album Lindsey Buckingham Christine McVie uit, waarop ze zong met haar Fleetwood Mac-collega. Ook Mick Fleetwood en John McVie speelden mee op het album.

Reünie

Nadat McVie in 1998 uit Fleetwood Mac stapte, besloot ze zich in 2014 weer bij de band aan te sluiten. Tijdens de reünietours van de band stond McVie onder andere in 2015 in Ziggo Dome en in 2019 op het podium van Pinkpop.

"Er zijn geen woorden om ons verdriet over het overlijden van Christine McVie te omschrijven", schrijven de leden van Fleetwood Mac in een statement. "Ze was uniek, speciaal en eindeloos getalenteerd. Ze was de beste muzikant die je in je band kon hebben, en de beste vriend die je in je leven kon hebben. We hebben het geluk gehad om haar in ons leven te hebben. Individueel en samen gaven we allemaal ontzettend veel om Christine, en koesteren we onze herinneringen met haar. Ze zal zo ontzettend gemist worden."

Fleetwood Mac in de NPO Radio 2 Top 2000

Fleetwood Mac stond in 2021 maar liefst 18 keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering was voor Go Your Own Way op plek 45.

Ster advertentie
Ster advertentie