Muzieknieuws

Documentairemaker werkt aan eerbetoon Golden Earring: duizend muzikanten in Ahoy

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentairemaker werkt aan eerbetoon Golden Earring: duizend muzikanten in Ahoy

Twee jaar geleden hield de Golden Earring door de spierziekte van gitarist George Kooymans noodgedwongen op te bestaan. Voor de documentaire De Earring & ik wil documentairemaker Yaël Vickx duizend muzikanten bijeen brengen in Ahoy voor een speciaal eerbetoon aan de Haagse rockband.

In de documentaire volgt Vickx vijf Earring-fans op weg naar het concert. In oktober wil de journalist met duizend muzikanten een eerbetoon brengen aan de rockband uit Den Haag. Dat idee is afgeleid van de documentaire We are the thousand, waarin vijf fans van de Foo Fighters met duizend muzikanten Learn To Fly spelen in de hoop dat de Amerikaanse rockband naar hun Italiaanse dorp zou komen. Dat project slaagde: in november 2015 gaven de Foo Fighters gehoor aan de bijzondere oproep en stonden Dave Grohl en co in Cesena.

Vickx zag deze actie: "Ik was zo ontroerd door de verbindende kracht van muziek", zegt ze in het AD. "Toen het nieuws kwam dat de Earring moest stoppen om de ziekte van George, kwam ik op dit idee. Ik ben meteen gaan rondbellen, ook met de Earring-leden, en die vonden het een erg sympathiek initiatief."

Homevideo

Amateur-muzikanten worden nu gevraagd om een homevideo in te sturen waarin ze Radar Love spelen. Vickx zoekt drummers, bassisten, gitaristen en zangers voor het project. Op de tribunes van Ahoy is ruimte voor zo'n 7000 fans. De uiteindelijke documentaire zal in december 2023 te zien zijn bij de NPO.

2000 drummers

Het is niet de eerste keer dat de Golden Earring honderden muzikanten tegelijk op de been weet te krijgen. In 2018 bracht drummer Cesar Zuiderwijk 2000 drummers en percussionisten naar het Scheveningse Strand voor een speciaal optreden met onder andere Triggerfinger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie