Muzieknieuws

Kledingstijl Cillian Murphy in Oppenheimer geïnspireerd door David Bowie

foto: Universal Pictures
  1. Nieuwschevron right
  2. Kledingstijl Cillian Murphy in Oppenheimer geïnspireerd door David Bowie

Christopher Nolans nieuwste film Oppenheimer is een van de twee bioscoopsensaties van deze zomer. De kledingstijl van het titelpersonage werd geïnspireerd door niemand minder dan David Bowie.

In Oppenheimer kruipt Cillian Murphy in de rol van wetenschapper J. Robert Oppenheimer, de leider van het Manhattan Project in de Tweede Wereldoorlog, waarin de Verenigde Staten de atoombom ontwikkelde. De Amerikaan staat bekend als 'de vader van de atoombom', hoewel hij wroeging kreeg nadat zijn uitvinding gebruikt werd bij de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki in 1945.

De biopic is geregisseerd door Christopher Nolan, die eerder al hitfilms als Inception, The Dark Knight en Memento maakte. Voor de kenmerkende stijl van hoofdrolspeler Cillian Murphy in de film kwam de regisseur uit bij een van de grootste popsterren aller tijden: David Bowie.

Thin White Duke

"We hebben erg nauw samengewerkt met onze kostuumdesigner voor de kleding in de film", vertelt Murphy in een interview met MTV Movies. "Vooral over zijn silhouet. Hij was erg fragiel, hij was erg, erg dun en ik wilde dat silhouet goed krijgen."

De inspiratiebron voor dat silhouet kwam van David Bowie. "Christopher stuurde me een paar foto's van Bowie, van bepaalde momenten in zijn carrière, zoals de Thin White Duke en Young Americans." Die plaat verscheen in 1975, terwijl Bowie een jaar later rond zijn album Station to Station in het karakter van de Thin White Duke kroop. Het was de periode in Bowie's carrière waarin hij in de greep was van een cocaïneverslaving en hij er graatmager uitzag.

"Hij droeg enorme broeken en was uitgemergeld, maar zo fucking cool", vervolgt Murphy over de look van Bowie. "Dus dat hebben we, verrassend genoeg, gebruikt voor de broeken van Oppenheimer."

Bekijk hieronder foto's van David Bowie en van Cillian Murphy in Oppenheimer:

button arrow
button arrow
foto: Jean-Luc Ourlin

Barbenheimer

Samen met Barbie weet Oppenheimer voor een ongekende zomerse drukte in de bioscopen te zorgen. In het eerste weekend dat de films draaiden, brachten ze ruim 200 miljoen euro op.

Ster advertentie
Ster advertentie