Muzieknieuws

Tiësto steekt 90's megahit Barbie Girl in nieuw jasje

foto: Still YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Tiësto steekt 90's megahit Barbie Girl in nieuw jasje

"Come on Barbie, let's go party", Aqua heeft de allereerste officiële remix van hun 90's hit Barbie Girl uitgebracht. Niemand minder dan Tiësto heeft het nummer van de Deense dance-groep in een nieuw jasje gestoken.

Aqua breekt in 1997 plots wereldwijd door met het debuutalbum Aquarium. De plaat bevat bescheiden hits als Turn Back Time en Doctor Jones, maar de absolute kraker is natuurlijk Barbie Girl, een nummer dat voor sommigen het hoogtepunt en voor anderen het slechtste nummer van de 90’s is.

Love it or hate it, het plastic fantastic-lied, inclusief kitscherige videoclip, matcht perfect met de speelse trends en schoonheidsidealen van de jaren 90. En het nummer domineert dan ook al snel de hitlijsten in binnen- en buitenland.

Controverse

Barbie Girl klinkt als een onschuldig, kinderlijk en ietwat irritant dance-nummer. Maar het lied zorgt eind jaren 90 voor aardig wat controverse. Luister je goed, dan is de songtekst iets donkerder dan je zou verwachten. "I'm a blond bimbo girl in a fantasy world", en "Make me walk, make me talk, do whatever you please. I can act like a star, I can beg on my knees." De lyrics, die niet zo vrouwvriendelijk overkomen, zorgen 25 jaar geleden voor veel discussie. Maar er zit wel degelijk een diepere betekenis achter de suggestieve teksten.

"De boodschap is dat het oké is om te zijn wie je bent, eruit te zien zoals je eruit ziet en daar vertrouwen in te hebben", zegt bandlid René Dif in een interview met Rolling Stone. "Je hoeft niet per se plastische chirurgie te ondergaan om een ​​beter mens te zijn." Hij wijst erop dat de metaforen die de band gebruikt, gaan over onderwerpen die taboe zijn in de 90's. "We namen het Pamela Anderson-Baywatch-perfecte plaatje met siliconen borsten op de hak." Andere delen van de tekst zijn volgens collega Søren Rasted minder beladen. "We probeerden gewoon een leuk nummer te maken."

Een catchy nummer is het zeker, maar het levert ook wat problemen op. Mattel, de Amerikaanse eigenaar van het merk Barbie is minder onder de indruk en klagen MCA Records, de platenmaatschappij van Aqua, aan. Het lied zou in strijd zijn met het Barbie-handelsmerk en de pop "in een seksobject veranderen".

Tekst gaat verder onder video:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De eigenaardige, controversiële, maar vooral immens populaire pophit is zeker niet geliefd bij iedereen. Maar je kon en kunt niet om het nummer heen: Barbie Girl groeide uit tot een klassieker. En de afgelopen maanden neemt de populariteit van het origineel weer toe – in februari 2022 tikte het nummer op YouTube 1 miljoen views aan - dankzij het 25-jarig jubileum en de trailer van de aankomende Barbie-film, waarin de hook van het nummer ook te horen is.

Tiësto x Aqua

En daar wordt natuurlijk slim op ingespeeld. Na 25 jaar blaast dj van eigen bodem Tiësto het knalroze nummer nieuw leven in. Nadat hij het samen met zijn dochter heeft over hun gezamenlijke liefde voor Barbie Girl, besluit hij een moderne versie te maken.

"Barbie Girl is een van de meest iconische popsongs in de geschiedenis, en ik voel me vereerd om er mijn eigen draai aan te geven", zegt de dj over de release van het nummer. "Mijn dochter is helemaal weg van dit nummer, wat deze remix heeft geïnspireerd en nog specialer maakt. Ik kan niet wachten om iedereen op de dansvloer uit zijn dak te zien gaan!" En met het festival seizoen in aantocht, zou die laatste uitspraak zomaar eens waarheid kunnen worden.

Wordt Barbie Girl de zomerhit van 2023? Je mag hieronder zelf oordelen wat je van de nieuwe uitvoering vindt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie