Muzieknieuws

Killing Joke-gitarist Geordie Walker overleden

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Killing Joke-gitarist Geordie Walker overleden

Met de meesterlijke gitaarriff uit de single Love Like Blood veroverde de Britse band Killing Joke in 1985 de hitparades. De gitarist van die band, Geordie Walker, is zondag op 64-jarige leeftijd overleden.

Killing Joke meldt het overlijden van Walker op Instagram. Het enige permanente lid van de band, naast zanger Jaz Coleman, overleed op de vroege zondagochtend in Praag aan een beroerte. Walker wordt in 1979 lid van Killing Joke, nadat hij reageert op een advertentie in het blad Melody Maker, geplaatst door Coleman en drummer Paul Ferguson. Het eerste optreden van Killing Joke is in augustus van dat jaar.

Grondlegger van industrial

Vooral in thuisland Groot-Brittannië doet Killing Joke het erg goed. In Nederland geldt de groep als een onehitwonder, want alleen Love Like Blood bereikt hier de hitlijsten, in het voorjaar van 1985. Het album waarvan de single afkomstig is, Night Time, bereikt eveneens de top 10 in Nederland. Killing Joke wordt aanvankelijk als een postpunkband aangemerkt, hoewel ze ook worden gezien als de grondleggers van industrialmuziek. Artiesten die zijn beïnvloed door Killing Joke zijn onder anderen Nirvana, Rammstein, Metallica en Nine Inch Nails.

Ster advertentie
Ster advertentie