Muzieknieuws

Depeche Mode geeft met nieuwe single Ghosts Again voorproefje op nieuw album

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Depeche Mode geeft met nieuwe single Ghosts Again voorproefje op nieuw album

Negen maanden na de dood van oprichter Andy Fletcher is Depeche Mode terug met een nieuwe single. Ghosts Again geeft alvast een voorproefje op het aanstaande album Memento Mori, dat op 24 maart uitkomt.

Onveranderd aan de sound van Depeche Mode is natuurlijk het kenmerkende stemgeluid van zanger Dave Gahan. Op Ghosts Again zingt de Brit over sterfelijkheid en hoewel de opnames al voor de dood van Andy Fletcher begonnen, maakt het de thematiek natuurlijk niet minder beladen. De melancholieke synthesizers verraden in elk geval één ding: fans kunnen zich verheugen op een vertrouwd klinkende nieuwe plaat van Depeche Mode.

Anton Corbijn

De bijbehorende videoclip is geregisseerd door Anton Corbijn. We zien Dave Gahan en Martin Gore eerst schakend op een dak, waarna de setting omslaat en de clip op een desolaat kerkhof tot een eind komt. Het is zeker niet voor het eerst dat Corbijn samenwerkt met de heren van Depeche Mode: de Nederlander maakte eerder al videoclips, documentaires, liveregistraties en zelfs een lijvig fotoboek met en over de band.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De overleden Andy Fletcher is overigens niet betrokken geweest bij de totstandkoming van het nieuwe album Memento Mori. De voorbereidingen begonnen dus al twee jaar voor zijn overlijden, "maar hij heeft er nooit wat van gehoord", zei Dave Gahan eind 2022 tegen NME. "Achteraf gezien is dat erg jammer, want ik weet zeker dat er nummers op de nieuwe plaat staan waarvan Fletcher zou zeggen: 'Dit is het beste wat jullie in tijden gemaakt hebben.' Maar ik hoor hem ook zo zeggen: 'Moet nou ieder nummer over de dood gaan?'"

Tegelijk met de albumrelease begint Depeche Mode ook aan een nieuwe tournee. Gahan en Gore beginnen met hun band in de Verenigde Staten en vervolgen hun tour op 16 en 18 mei met twee concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Depeche Mode in de NPO Radio 2 Top 2000

Depeche Mode is een vaste waarde in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2022 stond Enjoy The Silence het hoogst: plek 115. Met Personal Jesus (op 868) en Just Can't Get Enough (op 919) heeft de Britse band in totaal drie songs in de Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie