Muzieknieuws

Bart Arens was bij Peter Gabriel en dit is zijn verslag: 'Hij is nog steeds briljant'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Arens was bij Peter Gabriel en dit is zijn verslag: 'Hij is nog steeds briljant'

Peter Gabriel stond gisteren na tien jaar weer op een Nederlands podium. De ex-zanger van Genesis speelde live in Ziggo Dome, Amsterdam en onze Bart Arens was erbij!

99% van de concerten in grotere zalen begint op dezelfde manier: een spannend intro bouwt op naar het eerste energieke liedje en de introductie van de artiest op het podium. Alles bedoeld om de concertbezoeker vanaf het begin te grijpen en mee te krijgen. Peter Gabriel daarentegen kiest een totaal andere weg. Hij begint z'n eerste Nederlandse concert in 10 jaar in een intieme kring van akoestische instrumenten rond een kunstmatig knapperend haardvuurtje.

Precies zoals je van 'm mag verwachten. Peter Gabriel is het namelijk gewend om nooit de gebaande paden te bewandelen. Z'n vader was uitvinder en elektrisch engineer en naar eigen zeggen heeft ‘m dat van jongs af aan geinspireerd om te innoveren, in zijn muziek, maar ook vooral de techniek achter de muziek. De kenmerkende drumsound die In The Air Tonight van Phil Collins wereldberoemd maakte, is ontstaan tijdens geëxperimenteer in de studio van Peter Gabriel. Eerder maakte ik een aflevering van Barts Studio over die vette 80’s drumsound. Check ‘m hier.

AI techniek

Het verrast me dan ook niet dat Peter na een paar liedjes al enthousiast over de revolutionaire AI-techniek begint. Gevolgd door een nieuw nummer van ‘m uit 2023: Panopticom, over een soort planeet die grenzeloze dataopslag en toegankelijkheid van informatie mogelijk moet maken. Hij is duidelijk ruim 55 jaar na z’n eerste stappen in de muziekwereld nog steeds gefascineerd door toekomstmuziek.

Met zijn 73 jaar is het geen gegeven dat de stembanden nog ultiem werken, maar Peter Gabriel bewijst dat het nog moeiteloos kan. De grijze lichaamsbeharing aan de búitenkant van z’n keel (z’n ringbaardje) doet ‘m trouwens steeds meer op Billy Joel lijken. Alleen loopt Peter vele malen makkelijker. Hij oogt fit! Toch neemt ie halverwege het concert even pauze.

Van klassiekers naar relatief veel nieuw werk

De laatste song van deel 1 is z'n grootste solo hit: Sledgehammer! Die klinkt nog even heerlijk als in 1986, toen de legendarische videoclip meerdere keren voorbij kwam op MTV en vele muziekprijzen won.

Peter speelt in deel 2 ook relatief veel nieuw werk van z’n gelijknamige album I/O uit 2023, waaronder Love Can Heal en Road To Joy, verrassend toegankelijke liedjes die klinken alsof je ze al jaren kent. Vlak erna prestenteert Peter de duetclassic Don't Give Up. Niet met Kate Bush maar prachtig gezongen door z’n waanzinnige celliste en backing vocaliste Ayanna Witter-Johnson.

Naar het einde toe had ik gehoopt z’n hit Steam nog even te horen, maar die had ie vanavond niet in de planning zitten. Dat was voor de energie richting het einde nét wat lekkerder geweest misschien. Gelukkig kwamen wel de classics Big Time en Solsburry Hill voorbij. Vooral die laatste was de grote crowdpleaser waar een bijna uitverkochte Ziggo Dome op wachtte. Het publiek komt definitief uit de stoeltjes van het seated concert, klaar voor de twee encores die nog volgen.

'Hij is nog steeds briljant'

Als Peter Gabriel binnen een paar jaar terugkomt in Nederland voor een concert en je hebt de kans om hem te gaan zien en horen zou ik die kans pakken. Hij is nog steeds briljant, qua muzikaliteit én verrassing op het podium. Doe het snel, voordat deze innovator zichzelf binnen een paar jaar heeft vervangen voor een AI-variant. Ook daar zie ik ‘m nog voor aan.

Quote

Als Peter Gabriel binnen een paar jaar terugkomt in Nederland voor een concert en je hebt de kans om hem te gaan zien en horen zou ik die kans pakken

Bart Arens

Aan De Slag!

Je hoort Bart Arens elke werkdag van 09:00 tot 12:00 met Aan De Slag! op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie