Muzieknieuws

Earth, Wind & Fire-drummer Fred White (67) overleden

foto: Persfoto
  1. Nieuwschevron right
  2. Earth, Wind & Fire-drummer Fred White (67) overleden

Fred White, de drummer van Earth, Wind & Fire, is op 67-jarige leeftijd overleden. Het nieuws is door zijn broer Verdine White, de bassist van de groep, op Instagram bekendgemaakt.

"Onze familie is diep bedroefd door het verlies van een ongelooflijk en getalenteerd familielid", schrijft Verdine White over zijn broer Fred, die op 67-jarige leeftijd overleed. "Hij voegt zich bij onze broers Maurice, Monte en Ronald in de hemel, waar hij nu drumt met de engelen."

Fred White wordt in 1955 geboren in Chicago en groeit op in een muzikale familie. Zijn vader speelt saxofoon, zijn ene broer is zanger en drummer en zijn andere broer speelt bas. Laten die twee broers nu óók nog eens Maurice White en Verdine White zijn, oftewel de frontman en de bassist van Earth, Wind & Fire. Opgroeien in een familie vol muzikanten zorgt ervoor dat Fred al op jonge leeftijd begint met het leren van de drums.

Donny Hathaway

Nog voordat Fred zijn middelbare school diploma op zak heeft, wordt hij door Donny Hathaway gevraagd om mee te gaan als drummer op zijn tour. De 15-jarige Fred zegt daar geen nee tegen en wordt zo deel van de band. Als kers op de taart wordt er van deze tour ook een live album gemaakt, dat later door Rolling Stone benoemd wordt als één van de beste live albums aller tijden.

In de jaren daarna speelt Fred samen met artiesten van onder andere Motown Records. Zijn broers Maurice en Verdine proberen hem over te halen om lid te worden van Earth, Wind & Fire, maar daar voelt Fred zich nog niet klaar voor. Pas in 1974 wordt hij lid van de band.

September

Een van de bekendste nummers van de groep waarop Fred meespeelt is September. Fred speelt zijn beats op een simpele manier en zorgt daarmee voor een super strakke groove. Of het nu disco, funk of een ballad is, Fred kan het allemaal. In totaal speelt hij mee op acht Earth, Wind & Fire-albums en zit hij bij talloze live-optredens achter het drumstel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rock & Roll Hall of Fame

Begin jaren 80 stapt Fred tijdelijk uit Earth, Wind & Fire. Hij keert in 2000 terug in de band wanneer de groep wordt opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Earth, Wind & Fire in de NPO Radio 2 Top 2000

Earth, Wind & Fire is in 2022 drie keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. De band staat in de lijst met Boogie Wonderland (971), Fantasy (582) en September (202).

Ster advertentie
Ster advertentie