Muzieknieuws

Muse viert twintigste jubileum van album Absolution

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Muse viert twintigste jubileum van album Absolution

Het is deze maand alweer twintig jaar geleden dat het Muse-album Absolution verscheen. Het Britse rocktrio viert dat jubileum met een bijzondere heruitgave, met daarop heel veel bonusmateriaal.

Eerder verschenen er al opgepoetste en uitgebreide versies van de eerste drie albums van Muse, dus logischerwijs is nu Absolution aan de beurt. Het door Rich Costey geproduceerde album maakte ware supersterren van de heren van Muse en is nu volledig geremasterd en aangevuld met demo’s, live-opnames en ander zeldzaam materiaal. Dit alles verschijnt in een luxe boxset met daarin een boekwerk, twee cd’s en drie plakken vinyl; twee daarvan zijn zilverkleurig, de derde is doorzichtig.

Veel trio’s in 2003

Het album Absolution bezorgde Muse zijn eerste top 10-notering in zowel de singles- als albumlijsten. De single Sing For Absolution is nog altijd de enige top 10-notering voor de band in de Nederlandse hitlijsten. Ook Butterfly’s & Hurricanes deed het niet onaardig. Het album zelf bereikte in oktober 2003 de tweede positie in de Album Top 100, maar werd van de eerste plek geweerd door een ander trio, namelijk K3. Voor elke honderd cd’s die K3 in die week verkocht van Oya Lélé, verkocht Muse er ‘slechts’ 28 van Absolution.

Muse in NPO Radio 2 Top 2000

Gelukkig voor Muse zijn hun Vlaamse collega’s van K3 nergens in de NPO Radio 2 Top 2000 te bekennen. Muse is daar bijzonder goed vertegenwoordigd. Met vijftien noteringen mag Muse zich zelfs één van de hofleveranciers van de lijst noemen. Opmerkelijk is dat Sing For Absolution, de grootste hit van de band, de laagste notering heeft in de Top 2000. De hoogste notering is Uprising, op nummer 73.

Ster advertentie
Ster advertentie