Muzieknieuws
BNNVARA

Superfans The Rolling Stones over de hoge ticketprijzen: 'Als liefhebber betaal je elke prijs'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Superfans The Rolling Stones over de hoge ticketprijzen: 'Als liefhebber betaal je elke prijs'

Na vijf jaar komen The Rolling Stones eindelijk weer naar Nederland. De tickets voor hun concert in Amsterdam op 13 juni vlogen als warme broodjes over de digitale toonbank, want het concert was al binnen vijf minuten uitverkocht. Superfans Frank van Hage, beter bekend als ‘Big Franky’, en Ronald Colée zijn erbij en vertellen in Spijkers met Koppen over hun passie voor de iconische band.

Ronald, in het dagelijks leven journalist bij De Limburger, betaalde 150 euro per ticket, maar Big Franky krijgt ze tegenwoordig gratis van de band. Hij kent de heren persoonlijk en ging zelfs al eens mee met een tour. Zijn eerste ontmoeting met ze was in 2003, toen hij via bekenden bij een privéfeest in Amsterdam belandde: "Eerst zie ik Mick Jagger dansen op tien meter afstand en daarna roept er ineens iemand achter me 'Hey Big Franky, I’ve heard much about you!' Dat bleek dus Keith Richards te zijn."

Een gemiste kans

Beide heren weten nog goed wanneer ze The Stones voor het eerst live zagen. Ronald stak er zelfs de oceaan voor over toen hij in 1989 zijn eerste concert in New York bezocht. Voor Big Franky begon het dertien jaar eerder in Den Haag in het Zuiderpark, maar daar eindigde de dag niet. "Ik ging eerder weg, omdat ik nog moest draaien als gast-dj in Amsterdam. Op een bepaald moment is er daar tumult bij de deur. Mick Jagger staat voor de deur. De beveiliging liet hem er echter niet in voordat hij de vijf gulden entree had betaald", vertelt Big Franky.

Voor Ronald stopt na deze zomer de teller op 66 bezoekjes aan de Rolling Stones, maar dat hadden er eigenlijk 67 moeten zijn. In 1995 ging het gerucht dat de band een intiem concert zou houden in Paradiso. "Samen met een vriend heb ik toen drie dagen voor de deur liggen wachten, maar daar bleek de kaartverkoop helemaal niet te zijn. We zijn toen naar de RAI gegaan, maar ook dat was de verkeerde plek. Uit frustratie ben ik toen meteen terug naar Limburg gereden. Later belde die vriend dat er zo weinig animo was dat ze een deel van de tickets gratis hadden weggegeven", vertelt Ronald.

Hoge ticketprijzen

De band kreeg deze week veel kritiek te verduren door de ticketprijzen. Voor tickets dichtbij het podium moesten fans bijna 400 euro betalen. De twee superfans zijn verdeeld. "De prijzen slaan nergens op", vindt Ronald. Big Franky is echter een andere mening toegedaan: "In de Verenigde Staten gaan dit soort tickets voor 1000 dollar in de verkoop. Als je ergens een liefhebber van bent dan wil je elke prijs daarvoor betalen."

De dure tickets waren dan weer geen reden voor Ronald om niet naar de concerten te gaan. Dat was het overlijden van drummer Charlie Watts vorig jaar wel. "Ik twijfelde echt of ik nog wel moest gaan. Toen mijn dochters zeiden dat ze graag met me mee wilden gaan, ben ik toch overstag gegaan."

Benieuwd naar het hele gesprek bij Spijkers met Koppen? Bekijk het fragment hieronder.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie