Livemuziek

Verslag: Bart Arens was bij UB40 ft. Ali Campbell

foto: Bullet-Ray
  1. Nieuwschevron right
  2. Verslag: Bart Arens was bij UB40 ft. Ali Campbell

Bart Arens was gister bij het concert van reggae-popgroep UB40, die samen met Ali Campbell op het podium stond in de Ziggo Dome. Lees hier zijn verslag!

“Ladies and gentlemen, please welcome… The Voice of UB40… This is Ali Campbell!” Na een traditionele aankondiging betreedt de inmiddels 65-jarige zanger breed grijnzend het podium. Als de blazers van de band vervolgens het bekende intro van If It Happens Again inzetten, is de toon gezet. De rookwolkjes van hier en daar ontstoken pretsigaretten cirkelen door de Ziggo Dome en de lazy reggaevibe trekt door de zaal. Het tempo blijft meestal onder de relatief langzame 80 tot 100 beats per minuut en dat zorgt voor het bekende ontspannen sfeertje. De UB40-hitshow is begonnen!

Ruzie

Of eerder… De Ali Campbell-hitshow is begonnen. Want door een stevige ruzie is er al een tijdje sprake van twee tourende versies van de band: UB40 zonder Ali Cambell, en Ali Campbell… zónder UB40. Maar de band die Ali nu om zich heen heeft verzameld, speelt de oorspronkelijke muziek prima. De andere UB40-variant staat later dit jaar, op 29 november, trouwens óók in de Ziggo Dome.

The Hits Tour

Na het bekende Food For Thought moet ik eerlijk zeggen dat ze iets minder grote radiohits spelen dan ik van The Hits Tour verwacht had. Wel is het concert doorspekt van muziek en weinig anders. Ali zorgt voor sfeer in de zaal door af en toe heel kort wat te zeggen, maar lange introducties en uitgebreide anekdotes blijven achterwege. Liever snel een nieuw liedje inzetten is het credo. En dat werkt goed.

Het voorprogramma van deze tour is Bitty McClean, die we vooral kennen van zijn jaren 90 hit It Keeps Rainin’. Halverwege de show vergezelt hij de band om een reggaecover van Charles & Eddie’s Would I Lie To You te spelen. Het verbaast me hoe geschikt dat popliedje eigenlijk is om in deze vorm te spelen!

foto: Bart Arens

Het zicht van Bart op het podium

Sfeer

If I say “UB…” you say “40…” klinkt het op 2/3 van het concert. Een stukje zeldzame publieksparticipatie. Ali swingt wat met de heupjes, beweegt af en toe z’n voeten een beetje, maar hij concentreert zich vooral op de kwaliteit van z’n zang en het overbrengen van de liedjes.

Quote

“Terwijl ik dit schrijf, slaat de regen tegen de ruiten, maar het was gisteravond door de reggae van Ali en z’n band toch echt even plaatselijk hoogzomer in Nederland”

Plaatselijk hoogzomer

Vlak voor de encore zet een bandlid met z’n speciale paneeltje nog even een 'little megamix of hits' in, en zingt de Ziggo Dome korte versies van Rat In Mi Kitchen en Pato Bantons Baby Come Back mee. In dat blokje wordt ook het in 2021 overleden UB40-bandlid Astro geëerd. In de encore klinken nog One In Ten, Kingston Town, en de grootste meezingers van de avond: Red Red Wine en de Elvis-cover Can’t Help Falling In Love.

Ster advertentie
Ster advertentie