Livemuziek

35 jaar geleden: U2 moet noodaggregaat gebruiken tijdens dakconcert

  1. Nieuwschevron right
  2. 35 jaar geleden: U2 moet noodaggregaat gebruiken tijdens dakconcert

35 jaar geleden nam U2 de beroemde videoclip op bij Where The Streets Have No Name, op het dak van een slijterij in Los Angeles.

Duizend toeschouwers

Wanneer U2 van plan is om op 27 maart 1987 een videoclip op te nemen in het centrum van Los Angeles, hoopt de band op veel publiciteit. Het plan loopt zoals verwacht, wanneer lokale radiostations het dakconcert van tevoren aankondigen en er naar schatting duizend toeschouwers op het optreden afkomen. Ook de politie is snel ter plaatse en sluit snel de stroom af om de veiligheid te bewaren. De band heeft hier rekening mee gehouden en heeft een noodaggregaat op het dak geplaatst.

Op alles voorbereid

De Ieren zijn sowieso op het ergste voorbereid en houden er rekening mee dat er vele duizenden fans naar het centrum van de wereldstad afreizen en misschien zelfs het dak bestormen. Het dak van de slijterij waarop U2 optreedt, wordt speciaal voor de gelegenheid verstevigd. Uiteindelijk komt het zover niet en ook de politie is minder streng dan je zou opmaken uit de beelden in de videoclip, zo erkent de manager van U2 in 2007.

Kom van dat dak af

In totaal speelt U2 acht nummers tijdens het dakconcert in Los Angeles, waarvan vier keer het nummer Where The Streets Have No Name. De beelden voor de videoclip zijn dusdanig versneden dat het lijkt alsof de band alleen dat nummer speelt voor ze van het dak worden gehaald door de politie. Het idee is overigens niet uniek, want het laatste optreden van The Beatles vond ook plaats op een dak (van het kantoor van hun platenfirma). U2 kreeg een Grammy Award voor de videoclip.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie