Jan-Willem Start Op!
BNNVARA

André van Duin maakt zich op voor stormachtige toespraak op de Dam

  1. Nieuwschevron right
  2. André van Duin maakt zich op voor stormachtige toespraak op de Dam

Op een bijna verlaten Dam zullen vanavond de woorden van André van Duin klinken. In Jan-Willem Start Op vertelt André hoe hij zich voorbereid heeft én wat de kern van zijn toespraak zal zijn.

Onbeslagen ten ijs komt André van Duin in ieder geval zeker niet. Naast zijn toespraak heeft hij ook het trotseren van het gure weer tot in de puntjes voorbereid. "Het gaat regenen, dus ik heb de papiertjes in ieder geval geplastificeerd", legt hij uit. "En het is ook heel koud, dus ik heb ook een bodywarmer aan. Zo'n elektrische, die op een batterij gaat en ook zelf warmte geeft. Het zal niet meevallen, wat het weer betreft."

Eerste generatie zonder oorlog

Tijdens zijn toespraak zal André van Duin onder andere vertellen over Rotterdam. De stad waar hij geboren is en die hij letterlijk zag herrijzen uit het puin. André is van 1947, de eerste generatie die zonder oorlog opgroeide. "Ik vond het als kind een geweldige speeltuin. Overal kon je je verschuilen achter brokstukken en verstoppetje doen, tikkertje spelen en vuurtje stoken. Ik heb dat nooit als een dramatische plek ervaren", legt André uit. Thuis werd er ook niet over de oorlog gesproken. Zijn vader werd tijdens de oorlog naar Duitsland gedopteerd als dwangarbeider. "Maar hij heeft daar nooit over willen praten, heeft het altijd verdrongen ofzo. Hij zei altijd: 'Dat wil je niet weten, jongen'."

Meer te weten komen over zijn toespraak? Check het gesprek hieronder:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie