Het Oor Wil Ook Wat
KRO-NCRV

Waarom Norman Bonink de perfecte drummer voor BLØF is

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Norman Bonink de perfecte drummer voor BLØF is

In Het Gouden Trommelvlies brengt Emmely de Wilt een ode aan de beste drummers in de pophistorie. Deze week staat BLØF-drummer Norman Bonink centraal.

"Hij is by far de allerbeste drummer die je kan hebben", zegt frontman Paskal Jakobsen over Norman Bonink, de drummer van BLØF. "Als ik me op het podium omdraai, weet ik dat hij helemaal, totaal in het liedje zit." In Het Gouden Trommelvlies brengt Emmely de Wilt een ode aan de man die sinds 2001 deel uitmaakt van de Zeeuwse band.

Jong geleerd

De liefde ontstond al vroeg bij Bonink, wiens vader in een big band achter het drumstel zat. Hij kruipt zelf op zijn vierde voor het eerst achter het drumstel van zijn vader, en krijgt vier jaar later zijn eigen exemplaar. Sindsdien is de liefde niet bekoeld: Bonink speelt vanaf zijn veertiende in bandjes, gaat naar het conservatorium en komt bij de Frank Boeijen Groep terecht.

In die hoedanigheid loopt hij ook regelmatig BLØF-drummer Chris Götte tegen het lijf. De twee muzikanten kunnen goed met elkaar opschieten en spreken af om in maart 2001 bij elkaar te komen om samen over hun muziek te praten. Die ontmoeting zal echter nooit plaatsvinden: vier dagen voor de afspraak verongelukt Götte.

Blauwe Ruis

Enkele maanden na de dood van Götte wordt Bonink gebeld door Peter Slager, de bassist van BLØF. Die nodigt hem uit om te spelen op het vijfde album van de band, Blauwe Ruis. Die plaat wordt een enorm succes, en 21 jaar later maakt Bonink nog steeds deel uit van de formatie die nog altijd moeiteloos concertzalen uitverkoopt.

Benieuwd naar het hele verhaal van Norman Bonink? Beluister het Gouden Trommelvlies hieronder.

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie