Het Oor Wil Ook Wat
KRO-NCRV

Van John Frusciante tot Nick Cave: Bram van Splunteren interviewde muzikale grootheden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van John Frusciante tot Nick Cave: Bram van Splunteren interviewde muzikale grootheden

Met zijn muziekdocumentaires wist Bram van Splunteren de ene na de andere bekende muzikant voor zijn camera te krijgen. Vanaf dinsdag zijn de meest bijzondere interviews die hij schoot te zien op NPO 2 extra.

Vanaf halverwege de jaren 80 maakte Bram van Splunteren toonaangevende muziekdocumentaires voor de VPRO. Zo legde hij de Red Hot Chili Peppers vast in de begindagen van hun carrière, en maakte hij een legendarische registratie van een concert van Nirvana in Paradiso.

Big Fun in the Big Town

De interviews die Van Splunteren opnam waren zo uniek, dat zijn films zelfs ver buiten Nederland bekend zijn geworden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Big Fun in the Big Town uit 1986, de documentaire die hij opnam in New York over de opkomst van het hiphopgenre. Daarin sprak Van Splunteren artiesten als Run-D.M.C., Grandmaster Flash en LL Cool J, voordat ze internationale sterren werden.

Big Fun in the Big Town groeide uit tot een mijlpaal in de hiphopscene. Nadat de documentaire in 2012 op dvd verscheen, kreeg hij lovende recensies in onder andere Rolling Stone. Britse krant The Guardian plaatste de film in 2013 in de lijst met tien beste muziekdocumentaires aller tijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

John Frusciante

In de jaren 90 ging Van Splunteren opnieuw de wereld over, dit keer met een documentaire over Red Hot Chili Peppers-gitarist John Frusciante voor het tv-programma Lolapaloeza. Twee jaar nadat de muzikant in 1992 uit de band stapte, zocht Van Splunteren hem thuis op.

Het leverde een ontluisterend portret op van de gitarist, die als een kluizenaar in zijn huis in Los Angeles leefde. Daar was Frusciante in de greep van een loodzware heroïneverslaving. Van Splunteren was de enige journalist die zo’n openhartig interview met de gitarist wist te houden.

Tijdens Het Oor Wil Ook Wat spreekt Emmely de Wilt met Van Splunteren over zijn documentaires over onder andere Red Hot Chili Peppers. “Ik had bedacht dat ik een documentaire ging maken over een beginnende Amerikaanse band die op tournee ging”, vertelt hij.

Ook had hij een jonge Nick Cave (destijds nog “een schreeuwer”, aldus Van Splunteren) voor de camera in Berlijn, terwijl hij nog deel uitmaakte van The Birthday Party. Beluister het volledige gesprek hieronder.

Video niet beschikbaar

Bloemlezing op NPO 2 extra

Vanaf dinsdag 8 februari zendt NPO 2 extra wekelijks om 22:00 uur het programma Villa de Musica uit, waarin een bloemlezing te zien is uit de documentaires die Van Splunteren maakte. In de eerste aflevering staat de film die hij in de jaren 80 in Berlijn over Nick Cave maakte centraal.

Ster advertentie
Ster advertentie