Gijs 2.0
KRO-NCRV

Waarom ontgroenen we eigenlijk?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom ontgroenen we eigenlijk?

Als je je als nieuwbakken student wil aansluiten bij een studentenvereniging dan hangt daar vaak een ontgroening aan vast. Niet overal zijn ze daar blij mee. In Groningen doet het universiteitspersoneel een oproep om het af te schaffen. Dit, nadat er beelden naar buiten waren gekomen waarop het leek alsof studenten gewaterboard werden met bier. Ontgroenen doen we al ontzettend lang. Maar waarom eigenlijk?

Danielle Braun is corporate antropoloog en gespecialiseerd in rituelen in organisaties. Volgens haar zijn ontgroeningen juist heel erg nuttig. "We ontgroenen om gemeenschappen te vormen. Je begint als 'niks', als 'nul', of 'feut' en vervolgens ben je lid van de vereniging. We doen het om relaties met elkaar aan te gaan en onze loyaliteit te testen." Overigens is het fenomeen ontgroenen niet alleen voorbehouden aan studenten. "Je ziet het op allerlei plekken. Het is echt oeroud."

Ontgroening hoort er bij

Dat ontgroenen er niet altijd op een even leuke manier aan toe gaat hoort er bij volgens Danielle: "Je moet toch een soort moeilijke tijd aangaan waardoor je je met je groep een soort gemeenschap gaat vormen. Je wil mensen proberen uit hun oude leven te schudden. Daar hebben ze manieren voor zoals met zijn allen zoemen, vies eten, veel alcohol drinken."

De manier waarop studenten worden ontgroend is wel aan verandering onderhevig, weet Danielle. "Vroeger, in de 17e/ 18e eeuw werden de hoofden ook kaal geschoren bijvoorbeeld. Dat is nu niet meer. Er worden steeds weer nieuwe dingen bedacht. En ja, sommige verenigingen kiezen ook voor een iets vriendelijkere aanpak. Dat is ook prima. Die hebben ook die gemeenschappelijke ervaring, dat levert ook bonding op."

Ster advertentie
Ster advertentie