Festival

Corné Klijn doet verslag van Nile Rodgers & CHIC: 'Een batterij aan hits'

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Corné Klijn doet verslag van Nile Rodgers & CHIC: 'Een batterij aan hits'

De tweede festivaldag van North Sea Jazz werd afgesloten door een van de meest invloedrijke gitaristen en producers uit de muziekgeschiedenis: Nile Rodgers. Samen met CHIC zette hij het Nile-podium (toepasselijk!) op z'n kop. Corné Klijn was erbij en doet verslag.

"Een journaliste vroeg mij ooit: wat voor muziek maak jij nou? Is het nou disco, is het nou soul?", vertelt Nile Rodgers tijdens zijn optreden op de tweede North Sea Jazz-avond. De reactie van de vermaarde gitarist en sterproducer, die met zijn band CHIC op het podium staat: "Het komt uit mijn hart, het komt uit mijn ziel, het is gewoon echte soul."

Om dat te bewijzen speelt Rodgers het intro van Get Lucky, de monsterhit die hij scoorde met Daft Punk en Pharrell, op een soulvolle manier. Dat werd geweldig gedaan door een van zijn zangeressen. Halverwege ging het nummer over in de versie van Get Lucky die wij kennen.

foto: Ben Houdijk

Soul en pop

Zo schakelt Rodgers heel de avond heen en weer tussen soul en pop. Hij begint met zijn eerste twee grote hits, Everybody Dance en Dance Dance Dance (Yowsah, Yowsah, Yowsah). Daarna gaat hij door met een enorme batterij aan CHIC-hits, tot hij de show stillegt en begint te praten over zijn productiewerk. Dat hij gewerkt heeft voor Sister Sledge, voor Duran Duran, voor David Bowie, voor Diana Ross - die een dag ervoor nog op hetzelfde podium stond.

Rodgers & CHIC spelen vervolgens ook het nummer waarmee Diana Ross op vrijdag haar optreden begon: I'm Coming Out, dat overgaat in Upside Down. Vervolgens komen ook We Are Family en He's the Greatest Dancer van Sister Sledge er nog achteraan.

Later in de show gaat hij nog wat meer de popkant op, wanneer hij begint over zijn samenwerking met Madonna. Rodgers vertelt over het album dat hij met haar opnam: "Ik zei tegen haar: 'Material Girl moet de eerste single van het album worden.' Madonna zei: 'Ik dacht het niet. Het wordt Like a Virgin.' Het is maar goed dat ik naar haar geluisterd heb, want dat is mijn bestverkochte album aller tijden. 28 miljoen stuks wereldwijd."

foto: Ben Houdijk

Een van de grootsten

De uitsmijter is natuurlijk een van zijn allergrootste hits met CHIC, Good Times. Daarbij gaat Rodgers terug naar het echte CHIC-geluid, al mixt hij er ook een beetje The Sugarhill Gang bij. Die gebruikten het basloopje van het nummer voor hun hit Rapper's Delight, en dus rapt Rodgers een stukje van die track over het intro van Good Times heen.

Met deze show op North Sea Jazz laat Nile Rodgers maar weer zien dat hij een van de grootsten op deze aardbol is. Hij bewijst: Nile Rodgers is niet alleen maar CHIC en een beetje Sister Sledge. Het gaat veel verder dan dat: hij zat achter Original Sin van INXS, achter Duran Duran, achter David Bowie, achter Diana Ross, achter Madonna. Hij heeft zoveel gedaan. Op North Sea Jazz vat hij dat allemaal samen in een topshow met alles wat je maar kan wensen.

foto: Ben Houdijk

Nagenieten: NPO Radio 2 live vanaf North Sea Jazz

Van 8 t/m 10 juli hoorde je NPO Radio 2 live vanaf North Sea Jazz. Check hier onze overzichtpagina met interviews, sessies en meer!

Meer soul en jazz

Luister voor meer soul, jazz, funk en disco elke zaterdag naar de NPO Radio 2 Soul Night van 18.00 tot 06.00 uur en het themakanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz

Ster advertentie
Ster advertentie