Artiest

Nile Rodgers

  1. Artiestenchevron right
  2. Nile Rodgers
Nile Rodgers wordt geboren in het jaar 1952, in de Amerikaanse stad New York. Hij is musicus, componist, arrangeur, gitarist, producer, maar vooral bekend als oprichter van de Amerikaanse disco/funk band Chic.

Nile Rodgers begint zijn carrière eind jaren '60. Hij speelt in de band van de Amerikaanse versie van Sesamstraat. Tijdens een groot tournee leert hij Bernard Edwards kennen. Het klikt tussen de twee en ze besluiten in 1970 een eigen bandje te vormen: The Big Apple Band.

Chic

Met zangeressen Luci Martin en Alfa Anderson, drummer Tony Thompson en later nog vele andere muzikanten, vormen Nile en Bernard later de band Chic.

Ultieme Chic-nummer

Met hun debuutsingle 'Dance Dance Dance (Yowsah Yowsah Yowsah)' scoort de band in 1977 een hit. Maar het échte, ultieme Chic-nummer komt een jaar later: 'Le Freak'. Het liedje staat op het tweede album, C'est Chic.

Ook de jaren daarna blijven ze grote hits scoren, waaronder 'Good Times' en 'Everybody Dance'.

Producer en songwriter

Naast zijn werk met en voor Chic brengt Rodgers een aantal succesvolle soloplaten uit. Daarnaast schrijft en produceert hij veel voor andere artiesten. Zo is hij medeverantwoordelijk voor We Are Family van Sister Sledge, Madonna’s Like A Virgin en She’s The Boss, de eerste soloplaat van Mick Jagger.

'Get Lucky'

In de Zeroes is Nile Rodgers minder bezig met werk voor Chic. Hij maakt een aantal soundtracks voor films en games en hij werkt samen met populaire artiesten. De bekendste is zijn deelname aan het Daft Punk-album Random Access Memories uit 2013. Zo hoor je Nile in dé zomerhit van 2013 'Get Lucky'. Daarmee zet hij zichzelf weer helemaal op de kaart.

Opvolger van CHIC-ism

De koning van de disco komt in het jaar 2015 terug met een nieuw album. Hij tekent bij platenmaatschappij Warner Bros Records, die het nieuwe werk van Rodgers in juni uitbrengt. De eerste single staat gepland voor maart. Een bijzondere gebeurtenis, want het is 23 jaar geleden dat Chic zijn laatste album, Chic-Ism, uitbracht.