Naar homepage
De Wild In De Middag

Sinan Can wordt hemd van het lijf gevraagd door Ruud de Wild
KRO-NCRV

  1. Nieuwschevron right
  2. Sinan Can wordt hemd van het lijf gevraagd door Ruud de Wild

Onderzoeksjournalist en programmamaker Sinan Can weet met zijn documentaires veel indruk achter te laten. In de nieuwe 30 MINUTEN RAUW gaat Ruud de Wild in gesprek met de journalist.

Sinan Can heeft bij Zembla en BNNVARA documentaires gemaakt over onder andere vluchtelingen en de IS. Hij reist daarvoor af naar landen als Saoedi-Arabië, Syrië en Afghanistan. Met de verhalen die hij verzamelt hoopt hij mensen op andere inzichten te laten komen. Zijn werk ziet hij als zijn taak in het leven. "Als ik die verhalen niet ga halen, wie gaat dat dan wel doen?", aldus Sinan.

Kleurenwaaier

De onderwerpen van zijn documentaires passen vaak niet in het beeld van de politieke partijen van Wilders en Baudet. Ook al is hij het niet eens met de twee, hij vindt het geen gevaarlijke partijen. "Ik denk dat dat ook gewoon een soort golfbeweging is die je wel vaker hebt in landen. Het is mijn ideologie niet laat ik daar heel duidelijk in zijn, maar je zult altijd mensen hebben die ontevreden zijn of teleurgesteld zijn in huidige politieke partijen", legt hij aan Ruud uit. "Die mensen hebben nu op deze partijen gestemd, maar deze mensen horen ook bij Nederland." Sinan vergelijkt het een beetje met een kleurenwaaier. "Alle kleuren horen erbij. Daar hoor ik bij, daar hoor jij bij en daar hoort ook die dame met haar hoofddoek bij en dus ook PPVers en Baudet-stemmers." Hij vindt het soms wel vermoeiend hoe mensen vaak in alles door lijken te schieten. Toch vindt hij het belangrijk om erover te blijven discussiëren. "Die mensen die op Baudet stemmen kun je veel over zeggen, maar je mag best luisteren naar zorgen van mensen. Je hoeft het er niet mee eens te zijn", vertelt Sinan.

Bedreigingen en stemvervormers

Ruud is wel benieuwd naar Sinans gezinssituatie, maar daar laat hij niets over los. Dat er over de familie van de programmamaker niets is te vinden is een zeer bewuste keuze. Door de thema's die hij aansnijdt in zijn documentaires heeft hij veel te maken met bedreigingen. Hij houdt het daarom graag gescheiden. “Ik zit al vijftien jaar in de journalistiek. Ik heb veel meegemaakt als het gaat om bedreigingen en intimidaties”, vertelt hij. “In spoor van de IS gaan mensen met stemvervormers naar de redactie bellen, naar de receptie. Om als het wordt uitgezonden mij te gaan pakken of de boel gaan opblazen of weet ik veel wat.” De bedreigingen doen Sinan inmiddels niet zoveel meer, maar voor de receptionist is het natuurlijk geen fijn telefoontje. “Dus ik probeer dat heel gescheiden te houden", legt hij uit. "Ik merk gewoon hoe gemeen en gewetenloos mensen ook kunnen zijn. Dat ze de hele tijd de familie erbij halen of dingen gaan posten.” Ook op social media is geen spoor te vinden over zijn familie. Hij vindt het soms wel jammer dat hij niets online kan delen, maar hij merkt dat het hem ook veel rust geeft.

Hoe zit het met de vriendschap tussen hem en Johnny de Mol en wil hij over een paar jaar niet gewoon liever Eigen Huis en Tuin presenteren? Hoor het nu in de nieuwe 30 MINUTEN RAUW van Ruud de Wild.

HOE TE BELUISTEREN?

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW. Deze is te beluisteren in de NPO Radio 2-app en via iTunes.

Liever de RSS-feed toevoegen aan je eigen service? Dat kan! Vind de RSS-feed via deze link en voeg hem toe. Fijne RSS readers zijn bijv. Feedly, Netvibes, Newsblur en The Old Reader.

MEER PODCASTS VAN NPO RADIO 2

Naast deze podcast van Ruud hebben we ook nog andere toffe podcasts van NPO Radio 2 voor je! Check ze hier allemaal.

DE WILD IN DE MIDDAG

Je hoort Ruud de Wild elke werkdag van 16.00 tot 18.00 uur met De Wild in de Middag op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie