100 uur voor KWF

PhD student aan het NKI Awa krijgt door haar diagnose behandeling van collega’s

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. PhD student aan het NKI Awa krijgt door haar diagnose behandeling van collega’s

In 2019 zat Awa Gassama midden in haar afstudeerstage bij het Nederlands Kanker Instituut, toen ze bij zichzelf een vergrote lymfeklier in haar haar hals ontdekte. Dit bleek kanker te zijn.

Na haar behandelingen besloot Awa toch weer verder te gaan werken als PhD student bij het NKI, gespecialiseerd in radiotherapie. Helaas kwam de ziekte binnen een half jaar weer terug. Ze werd ontzettend ziek van de chemo en kreeg ook nog eens te horen dat het niet werkte en daardoor mogelijk zou komen te overlijden. Toen kreeg ze een andere behandeling (bestaande uit immuuntherapie) en die sloeg wel aan! Eerder dit jaar heeft ze ook een stamceltransplantatie gehad en daarvan zit ze nu in de herstelfase.

Nieuwe inzichten

Heeft ze een andere kijk gekregen op haar werk, nu het zelf te hebben? Awa vertelt dat ze er vroeger heel technisch mee om ging. Nu is dat heel anders door zelf te hebben ervaren hoe het is om continu gescand te worden. “Ik heb daardoor ook een beetje het inzicht gekregen dat de brug tussen onderzoek en de patiënten, de kliniek, echt nog te groot is” vervolgt ze. Ook stelt Awa dat het voor onderzoekers interessant moet zijn om eens in de tijd in gesprek te gaan met patiënten, om te kijken hoe zij de behandeling ervaren.

Beluister het hele gesprek met Awa hieronder:

100 uur voor KWF

NPO Radio 2 steunt van maandag 6 t/m vrijdag 10 september de Collecteweek van KWF Kankerbestrijding met de actie 100 uur voor KWF. Een plaatje aanvragen kan via de NPO Radio 2-app en kost niets! Wil je toch een donatie doen ten behoeve van KWF Kankerbestrijding? Dat kan via KWF.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie