100 uur voor KWF

Ruud de Wild: 'Darmkanker is geen ouderdomskwaal. Dat is de grote misvatting die er is'

foto: Bullet-Ray
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruud de Wild: 'Darmkanker is geen ouderdomskwaal. Dat is de grote misvatting die er is'

Tijdens 100 uur voor KWF bellen Wouter en Frank met goede vriend en collega Ruud de Wild. In maart dit jaar werd darmkanker bij hem geconstateerd.

"Het is een jaar geleden dat we ook een week voor KWF hadden en daar was jij bij. Je maakte een podcast: 30 MINUTEN ROUW en met name de aflevering met Simon Keizer is heel belangrijk geweest", vertelt Wouter.

Mannenklachten

"Simon heeft mij gewezen op de mannenklachten boven je 40ste en dat je die in de gaten moet houden", legt Ruud uit. "Ik kreeg darmkanker in januari al. Ik heb het al die maanden stilgehouden. Uiteindelijk ben ik geopereerd en na de eerste grote operatie zei mijn chirurg al: 'Je hebt in ieder geval geen prostaatkanker'. Het was heel schrijnend en stom. Ik sprak Simon Keizer over zelfcheck, maar dit was veel breder. Het geldt ook voor darmkanker. Heb ik ook niet gedaan."

'Achteraf had ik nooit aambeien'

Heeft hij zich ooit zorgen gemaakt over zijn gezondheid? "Ja zeker. 18 juli vorig jaar. Ik was mij kapot geschrokken. Ik werd 's nachts wakker en ik had een bloedprop op de wc. Als mensen dit herkennen: ga naar de dokter. In eerste instantie dachten ze aan aambeien, achteraf had ik nooit aambeien", vertelt Ruud. "Ik was er op tijd bij, omdat ik nog leef. Ik was er niet op tijd bij voor de ingreep die ik heb gehad. Als ik er twee jaar eerder bij was geweest, dan hadden ze dit gewoon met een scopie weg kunnen snijden."

Heeft hij Simon ooit hierover gesproken? Luister het hele gesprek hieronder terug:

100 uur voor KWF

NPO Radio 2 steunt van maandag 6 t/m vrijdag 10 september de Collecteweek van KWF Kankerbestrijding met de actie 100 uur voor KWF. Een plaatje aanvragen kan via de NPO Radio 2-app en kost niets! Wil je toch een donatie doen ten behoeve van KWF Kankerbestrijding? Dat kan via KWF.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie