Programma

David Bowie 68 jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. David Bowie 68 jaar

David Bowie is op 8 januari 68 jaar geworden. Kende jij deze covers van nummers die 'The Thin White Duke Ziggy Stardust' ooit schreef al?

Invloedrijk in de popmuziek

David Bowie wordt gezien als een van de meest invloedrijke popmuzikanten aller tijden. Velen hebben zijn muziek dan ook gecoverd. We hebben er hier een paar voor je op een rijtje gezet.

'Fame' door Tommy Lee

Het idee voor 'Fame' kwam van John Lennon. Hij bedacht ook de titel van het nummer en zingt de hoge achtergrondstem. Bowie en Lennon ontmoetten elkaar op een feestje van Elizabeth Taylor en werden goede vrienden.
'Fame' werd onder andere gecoverd door Tommy Lee, bekend van de band Mötley Crüe. Hij bracht het nummer in 2002 uit onder de naam 'Fame 2'.

'Sound And Vision' door Franz Ferdinand

Bowie schreef het nummer tijdens een afkickpoging. Hij nam in eerste instantie alleen de instrumetale versie met achtergrondzang (van Mary Hopkin) op, maar stopte er later toch nog zijn eigen stem in. De band Franz Ferdinand coverde 'Sound And Vision' samen met de dames van Girl Aloud, ter ere van de 40e verjaardag van BBC Radio 1.

'Space Oddity' door Jimmy Fallon

De inspiratie voor 'Space Oddity' kwam door het zien van de film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Komiek en talkshowhost Jimmy Fallon maakte een grappige parodie op het nummer. Hij creëerde het personage 'Tebowie', een kruising tussen de uitgesproken christelijke (ex) Denver Broncos quarterback Tim Tebow en (uiteraard) David Bowie. Bekijk Tebowie's versie van 'Space Oddity' hier.

'The Man Who Sold The World' door Nirvana

Het was Nirvana-drummer Chad Channing (tussen 1988 en 1990 bij de groep) die de muziek van Bowie introduceerde bij Kurt Cobain en bassist Krist Novoselic. Ze waren alleen bekend met Bowie's nummer 'Let's Dance', daarom maakte Channing een bandje met oudere nummers erop. Kurt vond het fantastisch en gebruikte uiteindelijk zelfs het nummer 'The Man Who Sold The World' voor het MTV Unplugged concert.

Volg NPO Radio 2:

Ster advertentie
Ster advertentie